All information...

Fastighet: Munken 10

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Munken är centralt placerat i Visby, mellan Stora Torget och domkyrkan S:ta Maria. Södra Kyrkogatan utgör dess gräns mot nordväst, Nedre Finngränd avgränsar kvarteret i söder och Ryska gränd i öster och norr. Antalet fastigheter som ingår i kvarteret idag är åtta.

Under medeltiden tillhörde området stadskärnans övre del, just under den mer glest exploaterade klinten i öster. Öster om kvarteret ligger Ryska gränd, uppkallad efter den ryska kyrkan och faktoriet, handelsgården, som legat inom kvarteret. Ett mer ursprungligt namn på grändens vidgade del i norr är Köttorget eller Oxtorget. Där bedrevs handel med djur och kött ända från senmedeltid och fram till omkring år 1830. Kötthandeln flyttades därefter till Stora Torget. Nedre Finngränd kallades tidigare för Gränden till Stortorget och Fribergs gränd.

Munken har i sin norra och mellersta del sannolikt varit fullbyggt med stenhus. I söder togs området, kanske redan omkring år 1200, i anspråk för Ryska kyrkan. Idag finns synliga rester efter kyrkan under framför allt fastigheten Munken 12, men även under innergården öster om fastigheten. Det medeltida byggnadsmönster som antytts vid de arkeologiska utgrävningar som utförts i kvarteret stämmer mycket lite med den moderna fastighetsindelningen. Kvarterets utbredning är dock i stort sett densamma som under medeltid, eventuellt har det tidigare genomskurits av någon gränd.

Idag finns flera delvis bevarade medeltida byggnader inom kvarteret. Det karaktäriseras av en blandad bebyggelse, med mindre och tätbyggda bostadshus från såväl 1700-talet som 1970-talet i söder samt ett större flerbostadshus och större öppna ytor i norr.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten är belägen i den sydöstra delen av kvarteret. Den ansluter i öster till Ryska gränd och den öppna plats där gränden korsas av Nedre Finngränd. Dess bebyggelse består idag av ett bostadshus. Fastighetens yta är densamma som byggnadens. Norr och väster om denna sträcker sig tomtmarken som är samfälld med Munken 9.

Under 1600-talet och fram till mitten av 1800-talet var tomten sammanslagen med nuvarande Munken 7 och 9 och sträckte sig således över hela kvarteret i öst-västlig riktning. På 1697 års karta hade den tomtnummer 141. Vid 1700-talets slut ändrades tomtbeteckningen till S:t Hansroten III:10. Efter avstyckning kom Munken 10 att forsätta vara sammanslagen med Munken 9 och fick då, 1932, fastighetsbeteckningen Munken 2. Senare under 1900-talet genomfördes en avstyckning mellan Munken 10 och 9 och fastigheten fick sin nuvarande utsträckning.

Under 1600-talet var tomt nummer 141 bebyggd med ett stall och utgjorde i övrigt en kålgård. På 1700- och 1800-talet var fastigheten bebyggd, enligt husklassifikation och kartor, med ett stenhus, ett stall och en lada. Stenhuset motsvarar sannolikt det som idag ligger på Munken 7. Stallet och ladan låg på nuvarande Munken 9-10. Det idag befintliga huset har dels en äldre del i sten som ursprungligen sannolikt var stall eller lada och dels en yngre del i trä.

Detta är en av kvarterets tre fastigheter som helt utgörs av byggnader och ger ett tätbebyggt intryck mot Ryska gränd, vilket har ett visst miljöskapande och kulturhistoriskt värde.


Tillbaka...