All information...

Fastighet: Munskänken 1

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Munskänken är ett långsmalt kvarter som är centralt placerat i innerstaden vid Stora Torgets västra sida. Det gränsar till Lilla Torggränd i söder, S:t Hansgatan i väster samt Stora Torggränd i norr. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde Munskänken S:t Hansrotens andra kvarter med tomterna nummer 9 och 10.

Munskänken motsvarar sannolikt ett ursprungligt medeltida kvarter i sin helhet. Under 1200-talet växte den förtätade stadskärnan fram med ett stort behov av tomtmark, troligen var kvarteret helt fullbebyggt vid denna tid. Enligt arkeologiska utgrävningar fanns i kvarteret två husrader som var sammanbyggda med en gemensam skiljemur i öst-västlig riktning. Murar till tre hus är kända och därtill kan eventuellt murverk till ytterligare minst ett hus finnas. Den medeltida bebyggelsen låg troligen redan under 1600-talet i ruiner.

1697 års karta visar att kvarteret vid denna tid var indelat i två tomter. Tomtnummer 167 upptog större delen av kvarteret och var bebyggt med ett hus av trä, ett stall och en lada med tillhörande gårdsrum. Tomtnummer 183 låg i det sydvästra hörnet av kvarteret och på denna plats fanns ett trähus. Senare delades kvarteret i en västlig och en östlig del. Enligt 1785 års husklassifikation fanns det ett stenhus på vardera tomt samt en bod respektive ett stall. Under 1800-talets början fick de två fastigheterna gemensam ägare och slogs samman till en tomt som upptar kvarterets totala yta.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Munskänken 1 präglas idag av den restaurang- och krogverksamhet som bedrivs på fastigheten. Fastigheten fick sin nuvarande utbredning vid början av 1800-talet, då två tomter slogs samman till en. Vid denna tid fanns tre byggnader på fastigheten, ett boningshus av sten i öster, en magasinsbyggnad av sten i väster samt ett trähus i den norra delen mellan de två stenbyggnaderna. 1897 uppfördes ännu ett hus av sten mellan träbyggnaden i norr och stenhuset i öster. Den bebyggelse som fanns under 1800-talet är idag sammanslagen till en enda byggnadskropp, som täcker hela fastighetens yta. Gårdsutrymmet i den mellersta delen mot Lilla Torggränd fungerar som uteservering sommartid. Gården är numera helt inbyggd och saknar grönytor.

Fastighetens befolkning har genom åren främst bestått av borgare, handelsmän och ämbetsmän. På 1890-talet köpte Nya Systemaktiebolaget fastigheten och från 1940 fram till våra dagar har bebyggelsen inrymt restaurang- och krogverksamhet. Idag är kvarteret ett av Visbys nöjeskvarter, som bidrar till liv och rörelse kring Stora Torget.

Fastigheten har medeltida delar bevarade, vilket tillsammans med 1700- och 1800-talets bebyggelse har ett kulturhistoriskt värde. Bebyggelsen, som ger ett varierat utseende åt gatubilden, har även ett miljöskapande värde.


Tillbaka...