All information...

Fastighet: Muren 2

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Muren utgör ett långsmalt område på norra Klinten som sträcker sig längs ringmuren från Rackarplatsen i norr till Dalmanstornet i söder. Mot väster angränsar kvarteret till Norra Murgatan. Kvarteret är beläget på den östligaste delen av norra Klinten, vilken tidigare benämndes Österklint. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens fjärde kvarter med tomtnummer 145-160.

Kvarteret Muren började planläggas och bebyggas under 1750-60-talen, med relativt jämnstora och ofta rektangulära tomter. Den första bebyggelsen utgjordes av enkel trähusbebyggelse. De flesta husen placerades i ett hörn av tomten med långsidan i liv med gatan i väster. Några byggnader placerades med gaveln mot gatan och andra byggdes ihop med muren. Flera hus låg indragna från gatan och det var annars ovanligt på norra Klinten. Detta kan tyda på att byggnaderna var uppförda före det att kvarteret planlades. Den här delen av staden präglades av fattigmansbebyggelse och ofta delade flera familjer på ett bostadshus. Närheten till Rackarplatsen, där nattmannen hade sin bostad fram till 1861, har antagligen inneburit att den norra delen av kvarteret var illa sedd. Tillgången till vatten var dålig och endast ett fåtal brunnar fanns på Klinten. Detta innebar att man 1863, lät borra en brunn i Östergravar, utanför ringmuren. I samband med detta togs ett ringmursvalv upp i kvarterets mitt och genom den så kallade Brunnsporten förbättrades människornas möjlighet att komma över vatten. Bebyggelsen på tomten där porten kom att ligga revs och en passage för allmänheten skapades. Under 1900-talets början revs bebyggelsen på fastigheten Muren 6, vilken sedan dess utgjort en allmänning.

I stort sett har kvarteret bevarat tomtindelningen från det att fastigheterna infästes under 1700-talets mitt. Kvarteret utgörs av 14 fastigheter, där en av dessa sedan 1900-talets början är ett grönområde som tillhör gaturummet. Övervägande delen av bostadshusen är mycket välbevarad småskalig 1700-tals bebyggelse och har mot gaturummet behållit den ursprungliga karaktären, medan de ofta tillbyggts mot gårdarna under 1800- och 1900-talet. Mycket lite av den äldre gårdsbebyggelsen är bevarad. I de fall där nya huvudbyggnader har uppförts har de tidigare planken mot gatan ersatts med putsade, låga murar. I och med att fastighetsgränserna ändrades så uppfördes nya hus. Dessa nyuppförda hus har uppförts med ett formspråk som anpassats väl till den lokala byggnadstraditionen. Kvarterets befolkning har under 1900-talet förändrats från fattigmansbefolkning till en blandad befolkning, där flera av fastigheterna bebos endast under sommarmånaderna.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Muren 2 är belägen i den norra delen av kvarteret och angränsar till Norra Murgatan i väster och ringmuren i öster. Tidigare benämndes fastigheten Klinteroten IV:146. Tomten har troligen varit bebyggd sedan 1740-talet och har sedan dess bevarat sin tomtgräns. På den för kvarteret stora tomten fanns enligt husklassifikationen 1785, ett trähus och ett stall med brädtak. Kring sekelskiftet 1900 utgjordes bebyggelsen av en huvudbyggnad i fastighetens sydvästra hörn med gaveln mot Norra Murgatan. Byggnaden motsvarar troligen ovan nämnda trähus. Ett uthus var placerat mot ringmuren, i fastighetens mellersta del mellan två murvalv. Detta uthus uppfördes troligen under sent 1800-tal. En mindre uthusbyggnad var placerad vid den norra fastighetsgränsen.

I dag består fastighetens bebyggelse av tre byggnader. 1700-talets bostadshus mot Norra Murgatan kvarstår fortfarande, liksom uthuset mot ringmuren. Det andra av de två äldre uthusen revs före 1936. I fastighetens sydöstra hörn finns istället en gäststuga, vilken uppfördes på 1960-talet. Fastigheten, som tidigare avskärmats med höga brädplank, avgränsas idag av en tegelavtäckt reveterad mur mot Norra Murgatan och med ett högt plank mot norr. Den lummiga trädgårdstomten är belagd med gräsmatta och växtligheten domineras av träd och planteringar i rabatter.

Fastigheten har genom sin bevarade gårdsstruktur samt bostadshus och gårdshus från 1700- respektive 1800-talet ett kulturhistoriskt- och miljöskapande värde för bebyggelsemiljön på norra Klinten.


Tillbaka...