All information...

Fastighet: Muséet 1

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Muséet är placerat i det område som under medeltiden utgjorde stadens kärna och handelscentrum. Det är rektangulärt till formen och gränsar till Strandgatan i väster, Dubbens gränd i norr, Mellangatan i öster samt Brännerigränd i söder. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde Muséet Strandrotens andra kvarter med tomtnummer 6.

Under medeltiden var kvarteret uppdelat i tre långsmala kvarter genom två gränder, som löpte i öst-västlig riktning. De tre kvarteren var tätbebyggda med stenbebyggelse. Medeltida murverk till flertalet rivna byggnader bör ännu kvarligga under mark. Två sammanbyggda stenhus från medeltiden kvarstår idag. Kartan från 1646 visar att de tre kvarteren på området för nuvarande Muséet. Enligt 1697 års karta var den södra gränden igenlagd vid denna tid och tomterna var omfördelade. Kvarteret bestod ändå av tre fastigheter. Tomt nummer 3 var bebyggd med ett stenhus och nummer 4 med både ett korsvirkeshus och ett stenhus. Bebyggelsen på tomt nummer 57 bestod av ett hus med ett valv som sträckte sig över gränden och som band samman de två norra kvarteren.

I slutet av 1700-talet förvärvade Kronan hela det nuvarande kvarteret och lät upppföra Kronobränneriet på fastigheten. Verksamheten krävde många byggnader och stora utrymmen. För bränneriets räkning inköptes fastigheterna mellan nuvarande Dubbens gränd i norr och Brännerigränd i söder, från stadsmuren i väster till Mellangatan i öster. På nuvarande fastigheten Muséet fanns brännerihus, mälterihus, kvarn, spruthus, tjänstebostäder, förråd, kolbod, kopparmagasin, kronosmedja, brygghus med mera. I och med uppbyggnaden av kronobränneriet revs det mesta av den äldre bebyggelsen. Den norra gränden lades igen någon gång under 1800-talet, kvarteret fick då den begränsning det har idag.

Trots den stora satsningen på Kronobränneriet blev verksamheten kortlivad. Redan 1813 såldes brännerihuset, nuvarande Muséet 2, till en handlare, medan de övriga byggnaderna tillföll Krigskollegium 1830, som använde dem till tyghus. 1874 bildades Föreningen Gotlands Fornsal, som 1880 lät göra museum i det före detta brännerihuset. Föreningen tog sedan efter hand över flera av byggnaderna i kvarteret, för att omkring 1930 disponera samtliga av dessa. I praktiken är de båda fastigheterna Muséet 1 och 2 integrerad med varandra, avseende både funktion och bebyggelse, då hela kvarteret ägs av Gotlands fornvänner och används som Gotlands länsmuseum.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Muséet 1 utgör större delen av kvarteret, bortsett från den nordvästra delen som upptas av Muséet 2. Fastigheten gränsar till Mellangatan i öster, Brännerigränd i söder, Strandgatan i väster och Dubbens gränd i norr. Två medeltida stenhus finns delvis bevarade i byggnaden i fastighetens sydvästra hörn. Murverksrester efter ytterligare ett tiotal rivna byggnader från medeltiden har påträffats vid arkeologiska undersökningar på fastigheten.

1776 förvärvade Kronan fastigheten, som då kallades den Enequistska, och endast bestod av kvarterets södra halva. Inom de kommande åren kom Kronan att köpa upp även resterande delar av den nuvarande fastigheten Muséet 1. På kronans fastighet stod vid tiden för köpet arton äldre byggnader av varierande storlek, material och ålder, som nu kom att rivas. Kronan påbörjade omedelbart om- och tillbyggnadsarbeten och lät inreda förrådslokaler och bostäder till kronobränneriet. Sedan bränneriverksamheten upphört på 1820-talet användes fastigheten till tygverkstad och gevärsförråd. Vid denna tid hade Muséet 2 avstyckats och Muséet 1 fått sin nuvarande tomtbegränsning. 1959 övergick hela fastigheten i Fornvännernas ägo.

Fastighetens nuvarande bebyggelse är i stort sett densamma som vid 1700-talets slut. Den är placerad ut mot gaturummet och innesluter tillsammans med byggnaden på Muséet 2 en väl skyddad gård. I fastighetens sydvästra hörn finns den redan nämnda stenbyggnaden med medeltida delar bevarade. Denna är numera sammanbyggd med byggnaden på Muséet 2 genom en gång i två våningar. I den norra delen av Muséet 1, med långsidan mot Dubbens gränd, finns den före detta mälteribyggnaden. Söder om denna med långsidan längs Mellangatan ligger det före detta kvarn- och spruthuset. I fastighetens sydöstra hörn finns en byggnad med två byggnadskroppar, placerade i vinkel till varandra, som sträcker sig med långsidorna längs både Mellangatan och Brännerigränd. Under Kronobränneriets tid inrymde denna byggnad tjänstebostäder, förråd, kolbod, kopparmagasin, kronosmedja, brygghus med mera. De tre sistnämnda byggnaderna nyuppfördes alla kring 1780 av Kronan. Mellan de två byggnaderna mot söder uppfördes 1965 ett trapphus, som mot gården utökades med ett hisschakt 1992. Samtliga byggnader på både Muséet 1 och 2 är sammanlänkade med varandra och genomgångbara. Gården har murar och trappor av kalksten och är belagd med kalkstensflis, kullersten och gatsten. På gården finns även sparsmakad växtlighet bestående av träd och murgröna.

Fastigheten har ett högt kulturhistoriskt värde i och med de bevarade medeltida delarna samt med bebyggelsen som speglar Kronobränneriets tid under slutet av 1700- och början av 1800-talet, vilket dessutom bidrar starkt till det miljöskapande värdet i gaturummet längs Strandgatan.


Tillbaka...