All information...

Fastighet: Norrtull 4

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Norrtull utgör ett mycket litet, i det närmaste triangulärt område beläget i norra stadsdelarna. Kvarteret ligger precis innanför och väster om Norderport och avgränsas av ringmuren i nordost, Odalgatan i söder samt av Norra Tullgränd i väst. Norrtull tillhörde tidigare Norderrotens tredje kvarter, nr 124 och 125.

Kvarteret utgörs idag av två bebyggda fastigheter. Kvarteret och de bägge tomterna har i stort sett en ursprunglig sträckning, då de tidigaste avbildningarna av kvarteret visar kvarteret som det ser ut idag. Under en tid på 1800-talet och framåt fanns dock tomter och bebyggelse nordväst om kvarteret, längs med ringmuren. Kvarteret har idag en öppen karaktär, då de bägge fastigheterna i huvudsak är omgärdade av spjälstaket. De båda bostadshusen härrör från 1700-talet, det ena, Norra Tullhuset, är byggt i sten medan det andra är ett reveterat trähus. Tullhuset är den större av de två byggnaderna och är till utförandet mycket enkel och traditionell, medan huset på Norrtull 4 har en rent av romantisk karaktär med den typiska 1800-talsprägeln på 1700-talsbyggnaden.

Sannolikt var Visbys norra stadsdel delvis bebyggd under medeltiden, till största delen med enklare trähus, men även med ett fåtal stenhus. Bebyggelsen lär delvis har förstörts då lybeckarna anföll år 1525 och även åtskilligt vid en brand i området år 1611. Av de äldre stenhusen återstår dock flera lämningar, till exempel som källare eller delar av yngre bebyggelse. Dessa bevarade murverk återfinns inte helt oväntat invid infartsvägarna. Vissa arkeologiska fynd har gjorts i kvarteret Norrtull av just medeltida murverk. Ett delvis bevarat hus är beläget på gränsen mellan de bägge fastigheterna och är till viss del inbyggt i ringmuren. På Norrtull 3 är ytterligare två hus påvisade under mark och på Norrtull 4 finns indikation på ännu ett hus.

Under medeltiden var de norra stadsdelarna att ses som väl tilltagna expansions- och buffertzoner. Infartsvägen via Norderport mot stadskärnan och hamnen bildade en pulsåder i stadsdelen, dit verksamhet och bebyggelse sökte sig. I viss mån kan denna infartsväg även betraktas som en gräns mellan områdets västra och östra delar, vilka sinsemellan har något olika utvecklingsskeden och karaktär.

Kvarteret Norrtull var platsen där den så kallade lanttullen togs upp på varor som fördes in från landet till saluföring i staden under tiden 1648-1810. De tre huvudportarna var Söder-, Öster- och Norderport och var jämte hamnen de enda vägarna som var tillåtna för införsel av varor från landsbygden. Av tullhusen finns endast detta, det Norra Tullhuset, samt Lanthamnstullhuset bevarade.

I husklassifikationen 1785 noteras de nu stående huvudbyggnaderna i kvarteret. 1856-60 års karta visar förutom kvarterets nuvarande fastigheter, ytterligare två tomter i norr. 1912 finns endast den tomt längst bort från det nuvarande kvarteret kvar och är vid denna tid fortfarande bebyggd. Byggnaderna där revs och tomten lades om till parkmark på 1950-talet. Under 1900-talets senare del har hörnet vid Odalgatan och Norra Tullgränd rundats av en aning, sannolikt för att bidra till förbättrad sikt och framkomlighet i gatukorsningen.


Fastighetsbeskrivning:

Norrtull 4 utgör en liten, i det närmaste triangulär fastighet i kvarterets nordvästra del, alldeles innanför ringmuren vid Norra Tullgränd. Medeltida lämningar finns på fastigheten i form av murverk. Ett medeltida hus är delvis bevarat, då det är inbyggt i ringmuren, och ytterligare ett hus är indikerat. Tomtens nuvarande avgränsning är sannolikt ursprunglig och går tillbaka åtminstone till 1856-60. Fastigheten betecknades tidigare Norderroten III:124 och i husklassifikationen från år 1785 noteras bebyggelse i form av ett trähus med brädtak, uppskattningsvis samma byggnad som idag finns på fastigheten.

Fastigheten omfattas idag av det, reveterade 1700-talshuset, vilket ligger något indraget på tomten med långsidan åt Norra Tullgränd. På fastigheten finns även ett uthus, byggt strax bakom boningshuset, mot ringmuren, där det bildas ett skyddat gårdsutrymme som nås via bostadshuset. Fastigheten avgränsas av ringmuren i nordöst, murar mot grannfastigheten Norrtull 3 samt av ett spjälstaket på gjuten grund mot gatan. Trädgården är gräsbevuxen med inslag av kalkstensflis och här växer fläder och gullregn. Strax norr om trädgårdstomten, tillhörande och i direkt anslutning till fastigheten, finns en parkeringsplats. Denna är omgärdad av ett spjälstaket.

Fastighetens ålderdomliga sträckning samt dess huvudbyggnad och medeltida lämningar är av betydande kulturhistoriskt värde. Vidare har fastigheten ett i sammanhanget omistligt miljö- och rumsskapande värde.


Tillbaka...