All information...

Fastighet: Palissaden 12

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Palissaden är beläget i stadens södra del, strax ovanför Visby hamn. Det rektangulära kvarteret sträcker sig från Norra Slottsgränd i nordost till Södra Slottsgränd i sydväst. Det avgränsas av Slottsterrassen i nordväst och Skeppargatan i sydost. Kvarteret har en varierande topografi, där den sydöstra delen ligger på en betydligt högre nivå än den norra och nordvästra delen.

Under medeltiden ingick hela kvarteret i området för Visborgs slott. På uppmaning av Erik av Pommern påbörjades uppförandet av slottet år 1411. Det utvecklades till ett av de starkaste fästena i Östersjöområdet. När Gotland år 1645 blev en svensk besittning övertogs slottet av svenskarna. 1676 ockuperades ön av danska styrkor och när dessa lämnade Gotland, 1679, sprängde de slottet. Vid 1700-talets mitt började området för Visborgs slott att planläggas och bebyggas. På 1780-talet bestod kvarteret av tolv tomter, vilka benämndes tomt nummer 27-38, i Strandrotens första kvarter. I början av 1800-talet var hela det forna slottsområdet ett kuperat område och fastigheterna kring Norra Slottsgränd kallades för Gropen. Enligt 1856 års karta hade det nuvarande gatunätet och kvartersindelningen etablerats. Efter några få avstyckningar och ändrade tomtindelningar utgjordes kvarteret, enligt 1883 års karta, fortfarande av tolv tomter.

I dag är kvarteret indelat i tretton fastigheter. Kvarteret har en relativt enhetlig bebyggelse, med 1700-talsbyggnader i om- och tillbyggt skick. På fastigheten Palissaden 7 är både huvudbyggnaden och komplementbyggnaden uppförda på 1920-talet. Fastigheterna Palissaden 8 och 11 har vardera en byggnad från 1800-talets andra hälft. Den ena byggnaden på Palissaden 8 är ett ombyggt stall som idag inymmer bostad. Uthusbebyggelsen består främst av 1900-talsbyggnader, men ett fåtal uthus från 1800-talet finns ännu kvar. Denna bebyggelse är oftast placerad in mot kvarterets mitt. I kvarterets norra hörn ligger tre fastigheter som är samägda. Fastigheten Palissaden 13 har varit obebyggd sedan 1800-talet och utgör idag trädgård till Palissaden 1. På Palissaden 2 finns ett garage uppfört på 1900-talets mitt. Även denna tomt hör ihop med Palissaden 1. Kvarteret har under 1700- och 1800-talet främst varit bebott av sjömän, arbetare och hantverkare. Under 1900-talets början ägdes flera av fastigheterna av ämbetsmän och handelsmän.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Palissaden 12 är terrasserad och belägen i den västra delen av kvarteret, gränsande till Slottsterrassen i nordväst. Från 1400-talet och fram till 1679 ingick marken för den nuvarande fastigheten i Visborg slott. På fastigheten kvarligger sannolikt murrester från denna tid. Området vid Slottsterrassen började bebyggas på 1770-talet och sannolikt har fastigheten bevarat sin utbredning sedan dess. Före den nu rådande fastighetsindelningen kom tomten att benämnas nummer 36 i Strandrotens första kvarter. Enligt 1785 års husklassifiaktionen fanns ett trähus med brädtak på tomten som ägdes av timmermannen Jacob Goder. Denna byggnad motsvarar sannolikt den norra delen av det nuvarande bostadshuset. På 1883 års karta finns byggnaden, markerad en bit in på tomten, med långsidan ut mot Slottsterrassen. Då finns även en tillbyggnad, in mot gården markerad, samt en mindre uthusbyggnad i tomtens sydöstra hörn. Detta förråd från sekelskiftet 1900, kvarstår på fastigheten idag i tillbyggt skick. Under 1950-talet genomfördes en omfattande ombyggnad av bostadshuset och framförallt dess södra del kom att förändras. Framför denna del av bostadshuset, finns en garagebyggnad uppförd under markplan. I fastighetens nedre del, invid den nordöstra tomtgränsen finns ett redskapsskjul från 1950-talet. Fastigheten avskärmas av höga murar i olika utförande. Ut mot gatan bryts muren upp av en hög trappa med gjutna sidor i böljande form. Ovanpå garagebyggnaden finns en uteplats som avskärmas från gatan av ett brunmålat staket. Innergårdens västra del har en hög terrassering i betong och ytterligare en terrasskant i den östra delen. Trädgården är gräsbevuxen och binds samman av betongtrappor mellan de olika nivåerna. Växtligheten utgörs av flera fruktträd, prydnadsbuskar, rosor och planteringar i blomrabatter.

Fastigheten har en bevarad tomtavgränsning från 1700-talet och bostadshus, vars äldsta del är från 1700-talet. Den har därmed ett stort kulturhistoriskt värde. Huvudbyggnadens indragna placering är ovanlig i området och betingar tillsammans med den karaktäristiska avskärmningen, till ett miljöskapande värde för området.


Tillbaka...