All information...

Fastighet: Pennan 1

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Pennan motsvaras av en fastighet med tre sammanbyggda hus. Kvarteret ligger mitt i den medeltida stadskärnan och angränsar till tre av de viktigaste medeltida gatusträckningarna. Det var sannolikt fullt utbyggt med stenhus under medeltiden, medeltida murverk finns bevarade i två av kvarterets byggnader. Kvarterets utsträckning går sannolikt tillbaka till medeltiden, men finns dokumenterad sedan slutet av 1600-talet. Kvarteret var då indelat i tre fastigheter, och ungefär 100 år senare noterades i 1785 års husklassifikationen, att kvarteret hade två fastigheter. Kvarteret var vid denna tid bebyggt med bland annat tre stenhus. Två av dessa finns kvar idag och ligger längs S:t Hansgatan och Hästgatan, med fasader präglade av 1800-talet och det tidiga 1900-talet. Kvarterets västra del bebyggdes med nuvarande hus i början av 1900-talet.

Byggnaderna rymmer förutom bostäder idag affärs- och restaurangsverksamhet. Andra verksamhetersom funnits här är tryckeri och kontor för tidningen Gotlänningen, bageri, guldsmedja och rakstuga. Denna skiftande verksamhet speglar de större skyltfönstren i husens bottenplan.


Fastighetsbeskrivning:

Fastighet Pennan 1, belägen i Visby medeltida stadskärna omfattar ett helt kvarter, vilket i öst gränsar mot S:t Hansgatan, i söder mot S:t Hans plan och Hästgatan, i väst mot Mellangatan och i norr mot Rådstugugränd.

Dagens fastighet utgjordes sannolikt av ett kvarter under medeltiden, vilket var uppdelat i flera fastigheter. Hur fastigheten kan ha varit bebyggd under medeltiden är svårbedömt eftersom man endast känner till de tre medeltida hus som än idag är bevarade. I den norra delen av huset mot S:t Hansgatan och i huset mot S:t Hans plan finns bevarat murverk konstaterat i de båda husens källarplan. Murverk från de övriga, okända husen bör kvarligga under mark, sannolikt under den inre gårdsytan.

1697 var kvarteret delat i tre fastigheter. Utmed kvarterets norra och östra sida fanns en vinkelformad fastighet med ett trähus vid S:t Hansgatan samt gårdsrum och stall som sträckte sig längs med Rådstugugränd ned till Mellangatan. Den södra, kvarvarande delen av kvarteret var delad i två fastigheter. På den östra utav dessa finns uppgifter om ett trähus vid Hästgatan och på den västra ett korsvirkeshus samt gårdsrum vid Hästgatan. Varför inga stenhus nämns här är svårt att uttala sig om, antagligen var de obeboeliga och låg i ruiner eller redan rivna ovan mark. Vid 1785 var kvarteret indelat i två fastigheter, en i söder och en i norr. På den södra nämner man återigen ett korsvirkeshus i två våningar med bibyggd kammare av trä, en stenbyggnad samt två brygghus och ett stall av trä. På den andra tomten fanns ett trähus, ett stenhus i två våningar, ett gammalt stenhus i tre våningar samt ett fähus. Vid det här laget verkar det som om man återigen bebodde de medeltida stenhusen.

Kvarteret hade i slutet av 1800-talet en liknande bebyggelsestruktur som dagens med en hel byggnadsräcka utmed Hästgatan och en mindre, kringbyggd gård med ingång genom en portgång från Rådstugugränd. Porten är av äldre modell med en rundbågeformad öppning i en putsad mur och i öppningen finns en dubbeldörr av smal, snedställd träpanel. Byggnaderna längs med S:t Hansgatan och S:t Hans plan är uppförda under 1700-talet och byggnaden längs med Hästgatan-Mellangatan i början av 1900-talet. Husen har kvar sina skilda utformningar åt söder medan de åt norr har ett mer homogent utseende. De tre byggnaderna har affärsverksamhet i gatuplanen och bostäder i de övre planen. Fastigheten med sin varierande och intressanta byggnadskontinuitet sedan medeltiden har ett intressant och omistligt kulturhistoriskt processvärde.


Tillbaka...