All information...

Fastighet: Priorn 7

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Alldeles väster om S:ta Maria domkyrka ligger kvarteret Priorn. Det är ett av stadens största kvarter och relativt oregelbundet i formen. Kvarteret avgränsas i norr av Smedjegatan, i nordost av Biskopsgatan, i sydost av Västra Kyrkogatan, i söder av Skolgatan, i sydväst av S:t Drottensgatan och i väster av S:t Hansgatan. I kvarteret ingår idag tio fastigheter, däribland stadens till ytan största, Biskopsgården, Priorn 2.

Kvarteret utgör det område i Visby där en boplats under stenåldern var belägen. Det äldsta vägsystemet tycks ha påverkat det nuvarande kvarterets läge och sträckning. Från medeltiden är kvartersbilden oklar, men dagens kvarter har sannolikt motsvarats av flera mindre med mellanliggande gränder. Ingen av dessa är dock idag kända. Kvarteret var under medeltiden tätt bebyggt med stenhus, dock sannolikt inte helt fullbyggt. I kvarteret finns några av Visbys mer intressanta hus med medeltida murverk bevarade. Formen på kvarteret är sedan år 1646, enligt den karta som då ritades, i stort sett oförändrad. Den från år 1697 upprättade kartan visar en tomtindelning som i stort motsvarar dagens.

Kvarteret dominerades, då som nu, av Biskopsgården och hela kvarteret har sedan medeltiden tillhört eller varit nära sammankopplat med kyrkan. Runt omkring kvarteret ligger flera av stadens ruinerade kyrkobyggnader, vilket har påverkat verksamheten här. Från 1500-talet och ända fram till 1980-talet har, förutom den kyrkoinriktade, även undervisnings- och skolverksamhet förekommit.

Fastighetsbeskrivning:

I kvarterets sydvästra del ligger Priorn 7. Fastigheten avgränsas i sydväst av S:t Drottensgatan, i väster av Priorn 11 och åt övriga håll av biskopsgården, Priorn 2. Fastighetens bebyggelse består idag av fyra hus. Huvudbyggnaden i fastighetens södra del, med långsidan mot gatan, byggnad 2 i västra delen med gaveln mot gatan, byggnad 3 i norra delen och byggnad 4 i den östra. De båda senare ligger längs fastighetsgränsen till Priorn 2.

Området för nuvarande fastighet utgjordes under 1600-talet av tomt nummer 117 och 131. År 1697 var tomt 117 bebyggd med ett stenhus med källare och brunn samt tomt 131 med ett trähus. Båda tomterna hade kålgård och gårdsrum. Tomt 117 hade dessutom stall och lada och ytterligare gårdsrum på en grannfastighet, som idag utgörs av Priorn 15. I slutet av 1700-talet fick fastigheten den form den har idag och tomtbeteckningen S:t Hansroten IV:12. I husklassifikationen från 1785 omnämns på fastigheten ett bostadshus i sten, samt brygghus, stall och lada i trä. I början av 1900-talet ändrades fastighetsbeteckningen till Priorn 7.

Fastigheten Priorn 7 är en av de få bevarade stadsgårdar i Visby med samtliga ekonomibyggnader i behåll. Den består av fyra byggnader varav den ena, huvudbyggnaden, är från medeltid och övriga är från 1700-talet. Fastigheten var ursprungligen, under medeltidens början, bebyggd med två packhus, vilka på 1300-talet byggdes samman till ett. Under 1700-talet tillkom sedan vid olika tidpunkter uthusbyggnaderna. Även huvudbyggnaden fick vid den här tiden genomgå en förändring. Stora delar av huset har kvar spår efter denna ombyggnad i 1700-talsstil. Nästa stora förändring gjordes runt 1901, då främst i form av tillbyggnader.

Flera om- och tillbyggnader har gjorts genom åren, men ändå har fastighetens ålderdomliga karaktär behållits. Detta genom bevarandet av genom tiderna varierande bebyggelsetradition, stil och form. Fastigheten utgör en viktig del i stadsbilden och har ett högt kulturhistoriskt värde.


Tillbaka...