All information...

Fastighet: Repet 2

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Repet är beläget i den östra delen av Visby innerstad, och gränsar till Knägränd i väster, Hästgatan i norr, Tunnbindaregatan i öster och Kryddgränd i söder. Sedan medeltiden har Hästgatan varit en viktig transportled som lett via Österport ner till stadskärnan. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens tredje kvarter med tomtnummer 45-48.

Kvarteret har troligen varit bebyggt ända sedan medeltiden. På Repet 2 finns rester bevarade av äldre, sannolikt medeltida, murverk. Kvarteret finns utsatt som planerat område redan på 1646 års karta. Kartan från 1696-97 visar att fastigheten Repet 1 ingått i den norra, tillika den största, utav de två fastigheter som kvarteret då bestod av, nummer 77. På fastigheten fanns det vid den tiden "ett huus af trä, med stall och ladu hoos Österport item trädgård frj". Tomtindelningen i kvarteret har skiftat sedan 1700-talet. Enligt 1785 års husklassifikation var tomten bebyggd med ett trähus med tegeltak, en kammare med tegeltak, ett brygghus med tegeltak och ett stall av trä med brädtak. Till fastigheten hörde även ett packhus i sten med tegeltak som låg på frijord.

Kvarteret är idag indelat i fyra fastigheter. Dagens bebyggelse utgörs med få undantag av större om- och tillbyggda hus från 1800-talet. Byggnaderna inrymmer restaurang- och butiksverksamhet samt bostäder. Uthusbebyggelse i egentlig mening finns i dag endast på Repet 4.


Fastighetsbeskrivning:

Repet 2 är den största fastigheten i kvarteret. Fastigheten sträcker sig tvärsigenom kvarterets mellersta del, från Knägränd i väster till Tunnbindaregatan i öster och upp till Hästgatan i den nordvästra delen.

På kartan från 1696-97 utgjorde fastigheten Repet 2 en stor del av tomt nummer 77, den norra och största utav de två tomter som kvarteret då bestod av. Fastigheten har haft samma omfattning åtminstone sedan 1785. Enligt husklassifikationen från detta år var tomten bebyggd med ett stenhus med tegeltak, ett trähus med tegeltak, en verkstad och ett stall av trä med brädtak på frijord. Om dessa motsvarar de nuvarande byggnaderna på tomten är svårt att säkerställa. På kartan från 1856 har bebyggelsen nästan identisk utbredning som den nuvarande. Den enda skillnaden är att en uthusbyggnad nyuppfördes omkring 1950 på tomtens sydöstra hörn, samt att ett bakbygge mot söder har kommit till på huvudbyggnaden.

Fastigheten har en helt inbyggd innergård. Byggnaderna som omger gården är från olika byggnadsskeden vilket ger ett tidsmässigt varierande intryck. Något som ytterligare bidrar till denna variation är att samtliga hus på fastigheten har andra funktioner än de ursprungliga. Huvudbyggnaden, som ligger med långsidan mot Hästgatan och har delar av en medeltida källare bevarad, är förvandlad från bostadshus till affärshus för att senare få sin nuvarande funktion som restaurang och bar. Magasinet i skiftesverk, som ligger med långsidans huvudfasad in mot gården i norr, uppfördes som bostad och magasinsbyggnad vid 1800-talets mitt. Magasinet fungerade vid sekelskiftet 1900 som plåtslageri, men inhyser numera en provisorisk sommarbostad. Bakom huvudbyggnaden är en del av innergårdens nordvästra del inbyggd och försedd med en takterrass. I fastighetens östra del finns en ekonomibyggnad, placerad med långsidan mot Tunnbindaregatan, vars äldsta delar möjligen härrör från 1700-talet. Byggnaden inrymmer idag soprum och lager. Fastighetens yngsta hus är en låg bostadslänga från 1950-talet som är belägen mellan den äldre sop- och lagerbyggnaden och skiftesverksmagasinet, med långsidan in mot den öppna gårdsplanen.

Större delen av gården är täckt med grus. Växtligheten består huvudsakligen av en rönn och en ask samt diverse småbuskar.

Byggnaderna på fastigheten representerar tiden kring 1800-talets andra hälft, då ett flertal byggnader i området fick ändrade funktioner. Bebyggelsestrukturen har utvecklats till större byggnadsenheter och fler affärer. Detta gör att fastigheten i sin helhet är kulturhistoriskt- och bebyggelsehistoriskt värdefull för bebyggelsemiljön omkring Hästgatan.


Tillbaka...