All information...

Fastighet: Residenset 6

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Residenset är långsmalt till formen och sträcker sig i nord-sydlig riktning, på båda sidor om sjömuren, i den sydvästra delen av innerstaden. Det avgränsas i norr av Donnersplats och i söder av Skeppsbrogränd. Väster om kvarteret sträcker sig Hamngatan och Korsgatan och i öster Strandgatan.

Kvarteret ingår i de yttre, sydvästra delarna av Visbys medeltida stadskärna och har delar efter flera medeltida hus bevarade. Söder om fastigheten Residenset 8, i kvarterets mellersta del, har man funnit indikationer på en, i öst-västlig riktning genom kvarteret, avdelande gränd. Gränden var dock igenlagd redan i mitten av 1600-talet, enligt den karta som Meyer upprättade år 1646. Sedan mitten av 1600-talet har kvartersbilden inte förändrats nämnvärt. Den del av ringmuren som kallas sjömuren syns, på såväl 1646 som 1697 års kartor i sin helhet ovan mark, och delar där kvarteret mitt itu. Enligt 1697 års karta fanns fyra långsmala fastigheter på västra sidan om muren och fyra lite större på den östra sidan samt två i kvarterets norra spets. 1781 blev tomterna i Visby fast numrerade och indelade i rotar. Fastigheternas beteckningar i kvarteret blev då Strandroten I:46-50. Dessa beteckningar kom att gälla fram till 1932, då den nu gällande fastighetsindelningen infördes. Tomtindelningen har ändrats något sedan dess, senast på 1990-talet.

Idag utgörs kvarteret av sju fastigheter. Bebyggelsen i kvarteret varierar i ålder och utformning. Övervägande delen av husen är storbyggda stenhus, främst öster om muren, medan de på utsidan av muren, som är vända mot hamnområdet, är av mer blygsam karaktär. I kvarteret finns såväl byggnader med medeltida grundmurar som ett bostadshus uppfört under 1900-talets början i jugendstil. De mest karaktäristiska byggnaderna är dels det gamla residenset på tomt nummer 6, i den norra delen, vilket givit kvarteret dess namn, och dels det nuvarande landshövdingeresidenset på tomt nummer 3, längst i söder.

Kvarterets norra del, Residenset 5, 6 och 8, ingår i stadskärnan. Dess sydöstra del, Residenset 3 och 9, ingår i de södra stadsdelarna, medan dess sydvästra del, Residenset 4 och 7, ingår i hamnområdet. Därför presenteras kvarterets fastigheter i skilda avsnitt.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten är belägen i kvarterets norra del. Strandgatan begränsar fastigheten åt öster och Hamngatan åt väster. Norr om fastigheten ligger Residenset 5 och söder om ligger Residenset 8 med det Klintska huset. Den mur som utgör den västra gränsen är tillkommen på 1800-talet och icke att förväxla med sjömuren, den del av Visbys medeltida ringmur som finns kvar i kvarteret och löper en kort sträcka i dess mitt mellan fastigheterna Residenset 4 och 9. Med största sannolikhet har, alltsedan den första tomtindelningen, nuvarande Residenset 5 och 6 varit sammanslagna i en och samma fastighet. Därtill hörde också den nordvästra delen av nuvarande Residenset 8. Fastigheten fick på slutet av 1700-talet beteckningen Strandroten I:49. År 1866 avstyckas den sistnämnda delen från fastigheten för att ingå i den södra granntomten nummer 48. I samband med att de moderna kvartersbenämningarna infördes på 1930-talet fick fastigheten beteckningen Residenset 1. På 1960-talet avstyckades tomten till Residenset 5 respektive 6. Idag har dessa fastigheter en gemensam gård och ingångsport.

Av den medeltida bebyggelsen på Residenset 6 finns lämningar av två stenhus i husets källare samt intill sjömuren ett äldre stenhus under mark. Residenset uppfördes för Kronans räkning som landshövdingebostad 1647-49, åt Gotlands förste svenske landshövding Åke Hansson Ulfsparre. Huvudingången var då från Hamngatan, genom en överbyggd dubbeltrappa och välvd port i terrassmuren. På gården fanns en källarstuga och ett stall. Kronan sålde fastigheten till landskamrer Krabbe år 1735. Enligt husklassifikationen 1785 rymde tomten ett trähus, ett brygghus i sten, en stallbyggnad i trä samt en trädgård. Brygghuset och stallet utgjorde bebyggelsen på nuvarande Residenset 5. Även stallgården på andra sidan Hamngatan tillhörde residensgården. Under 1860-talet revs gårdsbyggnaderna i norra delen och Hotel Wisby uppfördes. 1906 revs uthusen mot södra tomtgränsen och ersattes av nya med snarlik utformning. 1966 förvärvade Visby stad fastigheten och donerade den 1971 till Gotlands Fornvänner.1994 revs uthusen och gården förvandlades till parkeringsplats. I fastigheten ingår idag endast en byggnad, före detta landshövdingeresidenset.

Fastigheten är en välbevarad del av stadens byggnadsskick och bebyggelsemiljö från 1600-talet. Den gamla residenstomten har ett högt samhälls- och kulturhistoriskt värde och den sammanhållna miljön med den äldre bebyggelsen och gården ger ett miljöskapande värde för såväl kvarter som stadsdel.


Tillbaka...