All information...

Fastighet: Residenset 9

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Residenset är långsmalt till formen och sträcker sig i nord-sydlig riktning, på båda sidor om sjömuren, i den sydvästra delen av innerstaden. Det avgränsas i norr av Donnersplats och i söder av Skeppsbrogränd. Väster om kvarteret sträcker sig Hamngatan och Korsgatan och i öster Strandgatan.

Kvarteret ingår i de yttre, sydvästra delarna av Visbys medeltida stadskärna och har delar efter flera medeltida hus bevarade. Söder om fastigheten Residenset 8, i kvarterets mellersta del, har man funnit indikationer på en, i öst-västlig riktning genom kvarteret, avdelande gränd. Gränden var dock igenlagd redan i mitten av 1600-talet, enligt den karta som Meyer upprättade år 1646. Sedan mitten av 1600-talet har kvartersbilden inte förändrats nämnvärt. Den del av ringmuren som kallas sjömuren syns, på såväl 1646 som 1697 års kartor i sin helhet ovan mark, och delar där kvarteret mitt itu. Enligt 1697 års karta fanns fyra långsmala fastigheter på västra sidan om muren och fyra lite större på den östra sidan samt två i kvarterets norra spets. 1781 blev tomterna i Visby fast numrerade och indelade i rotar. Fastigheternas beteckningar i kvarteret blev då Strandroten I:46-50. Dessa beteckningar kom att gälla fram till 1932, då den nu gällande fastighetsindelningen infördes. Tomtindelningen har ändrats något sedan dess, senast på 1990-talet.

Idag utgörs kvarteret av sju fastigheter. Bebyggelsen i kvarteret varierar i ålder och utformning. Övervägande delen av husen är storbyggda stenhus, främst öster om muren, medan de på utsidan av muren, som är vända mot hamnområdet, är av mer blygsam karaktär. I kvarteret finns såväl byggnader med medeltida grundmurar som ett bostadshus uppfört under 1900-talets början i jugendstil. De mest karaktäristiska byggnaderna är dels det gamla residenset på tomt nummer 6, i den norra delen, vilket givit kvarteret dess namn, och dels det nuvarande landshövdingeresidenset på tomt nummer 3, längst i söder.

Kvarterets norra del, Residenset 5, 6 och 8, ingår i stadskärnan. Dess sydöstra del, Residenset 3 och 9, ingår i de södra stadsdelarna, medan dess sydvästra del, Residenset 4 och 7, ingår i hamnområdet. Därför presenteras kvarterets fastigheter i skilda avsnitt.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Residenset 9 är i det närmaste kvadratisk till formen och belägen i kvarterets mellersta del, invid Strandgatan i öster. I anslutning till fastigheten har arkeologiska iakttagelser gjorts i form av medeltida och yngre kulturlager intill sjömurens in- och utsida. På stadskartan från 1696-97 ingår marken i en större tomt, nummer 46, tillsammans med nuvarande Residenset 8 och den norra delen av Residenset 3. Denna tomt ägdes av Jacob Hemmungh och var bebyggd med ett hus av sten emot stadsmuren samt stall och lada med tillhörande gårdsrum. Det är oklart var på tomten dessa byggnader fanns. Vid tiden för husklassifikationen år 1785 betecknades tomten som Strandroten I:48. Den var bebyggd med ett stenhus i två våningar med tegeltak, ett nytt stenhus, en flygelbyggnad och ett slakthus, även de av sten. Dessutom fanns en bod i trä och en trähuslänga bestående av stall, kohus, lada och vagnshus. På 1883 års stadskarta synes den södra delen av tomten ha styckats av, men tomten hade även utökats i nordväst. Fastigheten motsvarade då i stort sett nuvarande Residenset 7, 8 och 9. På samma karta finns sex byggnader markerade, fyra större och två mindre. De båda mindre byggnaderna fanns i tomtens sydvästra hörn, medan de andra var placerade både invid Strandgatan i öster och längs Hamngatan i nordväst. Den största byggnaden ter sig varit byggd i etapper, och sträckte sig från Strandgatan och över till den nordvästra sidan av tomten. På 1912 års karta har tomten fortfarande samma utbredning. Enligt 1936 års karta fanns alla byggnader kvar, men den stora tomten hade nu blivit delad. På tomten motsvarande nuvarande Residenset 9 fanns tre byggnader markerade, utmed Strandgatan och i tomtens sydvästra del. Fastigheten har allt sedan dess haft samma avgränsning. På stadskartan från 1968 finns endast en byggnad markerad på tomten. Övriga byggnader på fastigheten hade då rivits. Den kvarvarande byggnaden var placerad längs fastighetens södra gräns, med gaveln ut mot gatan. När den byggnaden revs är oklart.

Fastigheten utgörs idag endast av parkeringsplatser. Ytan är asfalterad och omgärdas av putsade murar. Ut mot Strandgatan finns en hög, vitputsad och tegelavtäckt mur som bryts upp en hög smidesgrind. Även i norr och söder löper vitputsade murar med tegelavtäckning, och i söder en högre mur i silikattegel. Mot sluttningen i väster avgränsas fastigheten av ett lågt staket samt en del av ringmuren.


Tillbaka...