All information...

Fastighet: Ringaren 16

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Ringaren är rektangulärt till formen och beläget i den södra delen av Visby innerstad. Det gränsar till Vårdklockegatan i nordväst, Adelsgatan i sydost, Klockgränd i nordost och S:t Michaels gränd i sydväst. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens andra kvarter med tomterna 18-28 i den västra delen och 45-48 i den östra delen, längs Adelsgatan.

Trots att kvarteret är beläget intill Adelsgatan, en av de viktigaste infartslederna till den medeltida stadskärnan och hamnen, var det bland de sista som planlades och bebyggdes på denna del av Klinten. Vid arkeologiska undersökningar har det påträffats rester efter medeltida trähusbebyggelse i kvarterets södra del. På kartan från 1696-97 utgörs det område som motsvarar kvarteret Ringaren huvudsakligen av åkermark. I de södra delarna av området, längs Vårdklockegatan i väst och Adelsgatan i öst, fanns vid den här tiden ett par tomter utlagda. Den fåtaliga bebyggelsen utgjordes av mindre hus eller stugor och tillhörande kålgårdar. 1722 förstördes stora delar av kvarteret, liksom de intilliggande kvarteren Stopet och Borgen, av en brand. Detta påskyndade genomförandet av nya tomtregleringar. Vid 1700-talets mitt infästes kvarterets tomter, vilka därefter i mer betydande grad började bebyggas med den typ av mindre trähusbebyggelse som varit vanlig på hela Klinten. 1785 bestod kvarteret av 15 fastigheter. Sedan dess har ett flertal fastighetsombildningar genomförts genom åren. Den största fastigheten, Ringaren 20, upptar en stor del av kvarterets södra del efter ett flertal sammanslagningar under 1900-talet. Kvarterets befolkning har genom århundradena bestått av sjömän och en del arbetare, men till övervägande delen dominerats av hantverkare och handelsmän samt deras familjer.

Idag är kvarteret indelat i 11 fastigheter. Få representanter av 1700-talets trähusbyggnader finns bevarade. Dessa återfinns främst i kvarterets västra del samt några även i den nordöstra delen, längs Adelsgatan. De sistnämnda är dock kraftigt förändrade med om- och tillbyggnader, för att anpassas i gaturummet till de flera våningar höga affärsbyggnader som uppfördes under 1800-talets senare del och 1900-talets inledande årtionden. Sedan 1980-talet finns två större flerfamiljshus på fastigheten Ringaren 20. Dessa sentida byggnader har dock en anpassning i volym och proportioner till den omkringliggande bebyggelsen. Flertalet fastigheter har ett eller flera gårdshus. Gårdshusbebyggelsen består främst av ombyggda ekonomibyggnader från 1700-talet samt mindre uthus, de flesta från 1900-talet.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Ringaren 16 är belägen i kvarterets norra del, gränsade mot Vårdklockegatan i nordväst. Före den nu rådande fastighetsindelningen benämndes fastigheten Klinteroten II:27. Likt större delen av kvarteret var tomten åkermark fram till infästet 1766. Den första ägaren var hattmakare Dyring och på hans fastighet fanns, enligt husklassifikationen från 1785, en "wärkstad" med brädtak med tillhörande trädgård. Fram till 1908 ingick fastigheten i en dubbelt så stor tomt tillsammans med nuvarande Ringaren 1. Det är osäkert om den nämnda verkstadsbyggnaden fanns på nuvarande Ringaren 1 eller 16.

På två äldre kartor, från 1883 respektive 1906, fanns på det som motsvarar nuvarande Ringaren 16 ett mindre hus, antagligen av skiftesverk, placerat med långsidan i liv med Vårdklockegatan. Dessutom fanns ett stort gårdshus som fyllde upp hela tomtgränsen åt sydöst. Marken som utgör dagens tomt är på de båda kartorna avgränsad mot nuvarande Ringaren 1 med ett plank som motsvarar den inbördes avgränsning som fastställdes vid tomtdelningen 1908. Tomten har sedan dess behållit sin avgränsning. På Serbonis karta från 1912 hade den äldre bebyggelsen rivits och ersatts med de idag existerande byggnaderna samt ett mindre uthus, sannolikt ett avträde, mot den nordöstra tomtgränsen. Den sistnämnda byggnaden revs på 1960-talet.

Fastigheten har idag två byggnader. 1909 uppfördes den närmast kvadratiska huvudbyggnaden, placerad med långsidan utmed Vårdklockegatan. I tomtens sydöstra hörn finns ett traditionellt uthus, innehållande förråd och sopbod, av trä i en våning. Fastigheten avgränsas mot sydväst av ett två meter högt plank. I övrigt avgränsas den runtom av byggnader och murar. Ut mot Vårdklockegatan har muren en välvd gångport, försedd med en bräddörr. Den grusbelagda gården har gångar av cement- och kalksten. Murarna i de södra och östra delarna är delvis täckta med murgröna. I övrigt finns några syrenbuskar och en del rosenplanteringar.

Fastigheten har det för staden karaktäristiska slutna gårdsrummet med ett väl bibehållet utseende och avgränsning. Huvudbyggnaden och uthuset är välbevarade och karaktäristiska för områdets tidiga 1900-talsbebyggelse. Fastigheten har en avsevärd miljöskapande betydelse för Visby innerstad och är av betydande kulturhistoriskt värde.


Tillbaka...