All information...

Fastighet: Rådhuset 2

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret begränsas idag i öster av S:t Hansgatan, i söder av Rådhustorget med tillhörande gränd, i väster av Mellangatan och i norr av Rewalsgränd. Kvarteret sluttar neråt havet och nivåskillnaden i kvarteret är nästan 3,5 meter vilket är extra tydligt på Rådhuset 7.

Kvarteret ligger i den medeltida stadens absoluta kärna och bestod under denna tid utav fyra eventuellt fem bebyggda kvarter, mellan vilka det löpte tre eller fyra smala gränder. Det är en indelning som är synlig på en karta från mitten av 1600-talet. I slutetav 1600-talet bestod nuvarande kvarteret av tre kvarter. Denna indelning verkar ha bibehållits till första hälften av 1800-talet. Vid mitten av 1800-talet har kvarteret samma utbredning som idag.

Av den medeltida stenhusbebyggelsen återstår två hus med valv över gata, byggnad 3 på Rådhuset 7 samt Rådhuset 6. I övrigt är åtskilliga stenhus kända med dels murdelar som ingår i nu befintliga byggnader eller grundmurar som är befintliga under mark.

Kvarteret domineras av Gotlands kommuns förvaltning med centrum i stadens före detta rådhus från 1700-talet. Hela södra delen av kvarteret ingår i detta kommunalhuskomplex som under mitten av 1960-talet flyttade in i redan befintliga- eller nyuppförda byggnader. Bland de äldre byggnader som revs fanns stadens offentliga tvätthus beläget här, på grund av platsens naturliga källflöden. Den norra delen av kvarteret har under slutet av 1800-talet och större delen av 1900-talet varit förknippade med bageri- och konditoriverksamhet. Längs S:t Hansgatan låg Schultzes konditori med servering från 1888 och vid Mellangatan låg ett tillbyggt bageri från 1924. Idag har denna verksamhet ersatts av främst bostäder.

Kvarteret har en bebyggelsekontinuitet från medeltiden och fram till 1970-talet, med byggnader som utgör goda representanter för sin tillkomsttid.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten är belägen inom stadens medeltida kärnområde, i kvarterets norra del. Den angränsar i norr till Rewals gränd och i väster till Mellangatan. På fastigheten ligger tre byggnader, två bostadshus och en lekstuga. Fastighetens nordvästra del är markant lägre belägen än den sydöstra delen där husen är byggda.

Fastigheten var under medeltiden bebyggd. I sydvästra delen finns medeltida murverk till ett hus som i källarplan haft valv, i norra delen finns också dokumenterat medeltida murverk, under mark. 1697 bestod dagens tomtytan av tre ungefär lika stora tomter samt del av två tomter. Mitt i dagens fastighet gick en medeltida gränd i öst-västlig riktning. Tomterna var bebyggda med både sten och trähus. På en av tomterna söder om gränden vid fanns 1677 en knuttimrad bagarstuga. Gränden lades igen på 1700-talet och tomterna samägdes sedan början av 1800-talet. Husen revs vartefter. Det äldsta kvarvarande huset är sannolikt uppfört i början av 1800-talet, det finns markerat vid Mellangatan på 1883 års karta. Då konditoriverksamheten i nuvarande Rådhuset 8 startade utnyttjades denna byggnad till som bageri. Den breddades 1913 och 1924 flyttade bageriet till ett nybyggt hus vid Mellangatan.

Tomten fick det året sin nuvarande T-formade sträckning. Troligen revs då en vinkelbyggnad, och en klosettbyggnad uppfördes på den övre gården, i det nordvästra hörnet. Denna revs 1970. De två huskropparna hyser lägenheter och är sammanhängande med en taklinje. Byggnad 2 vilar på, och är del av en 6m hög medeltida mur synlig från gården söderut. Byggnad 1 karaktäriseras av sina ovanligt stora fönsterpartier. Idag hägnas gården av putsade murar, med port åt Mellangatan. En lång trappa leder dels till trädgården i norr där en lekstuga är belägen i nordväst överskuggad av en hög björk, och dels till övre gården som har en mindre nivåskillnad.

Fastigheten med sin kuperade indelning och sina kulturhistoriskt intressanta och välbevarade byggnader utgör ett miljöskapande inslag i gatubilden och har ett stort kulturhistoriskt värde.


Tillbaka...