All information...

Fastighet: Rådhuset 6

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret begränsas idag i öster av S:t Hansgatan, i söder av Rådhustorget med tillhörande gränd, i väster av Mellangatan och i norr av Rewalsgränd. Kvarteret sluttar neråt havet och nivåskillnaden i kvarteret är nästan 3,5 meter vilket är extra tydligt på Rådhuset 7.

Kvarteret ligger i den medeltida stadens absoluta kärna och bestod under denna tid utav fyra eventuellt fem bebyggda kvarter, mellan vilka det löpte tre eller fyra smala gränder. Det är en indelning som är synlig på en karta från mitten av 1600-talet. I slutetav 1600-talet bestod nuvarande kvarteret av tre kvarter. Denna indelning verkar ha bibehållits till första hälften av 1800-talet. Vid mitten av 1800-talet har kvarteret samma utbredning som idag.

Av den medeltida stenhusbebyggelsen återstår två hus med valv över gata, byggnad 3 på Rådhuset 7 samt Rådhuset 6. I övrigt är åtskilliga stenhus kända med dels murdelar som ingår i nu befintliga byggnader eller grundmurar som är befintliga under mark.

Kvarteret domineras av Gotlands kommuns förvaltning med centrum i stadens före detta rådhus från 1700-talet. Hela södra delen av kvarteret ingår i detta kommunalhuskomplex som under mitten av 1960-talet flyttade in i redan befintliga- eller nyuppförda byggnader. Bland de äldre byggnader som revs fanns stadens offentliga tvätthus beläget här, på grund av platsens naturliga källflöden. Den norra delen av kvarteret har under slutet av 1800-talet och större delen av 1900-talet varit förknippade med bageri- och konditoriverksamhet. Längs S:t Hansgatan låg Schultzes konditori med servering från 1888 och vid Mellangatan låg ett tillbyggt bageri från 1924. Idag har denna verksamhet ersatts av främst bostäder.

Kvarteret har en bebyggelsekontinuitet från medeltiden och fram till 1970-talet, med byggnader som utgör goda representanter för sin tillkomsttid.

(Vid inventeringen 1996 tillhörde byggnad 2 fastigheten Rådhuset 7. För mer information hänvisas till nämnda fastighet. Nedan följer fastighetsbeskrivning till dåvarande Rådhuset 6/byggnad 1)
Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten motsvaras av ett putsat medeltida tvåvåningshus murat i kalksten, vilket ligger i hörnet av Mellangatan och den före detta gränden vid nuvarande Rådhusplan. Byggnaden är via ett valv förbundet med byggnaden på Annexet 3. Valvet har kryssvälvning och en kraftig bjälke löpande mellan husen. Huset har under medeltiden ingått i en länga av nu försvunna stenhus. På slutet av 1600-talet fanns det på fastigheten anteckningar om ett stenhus med stenvalv över gatan. Med stenhuset menas då antagligen Annexet 3 tillsammans med stenvalvet och resten av Rådhuset 6. Fram till 1930-talet fanns lagerrum i två plan och delar av en lägenhet vilken var sammanbyggd med Annexet 3. I slutet på 1960-talet köptes hela komplexet in av Visby stad och huset byggdes om och inlemmades som en del av kommunalhuset, på Rådhuset 7, vars västgavel täcker husets östfasad. Entrén i valvet leder idag till ett vigselrum.

Fastighetens byggnad har genom sin medeltida stomme och till stor del bevarade medeltida exteriör ett stort arkitektur- och kulturhistoriskt värde samt ett miljöskapande värde i gatumiljön.


Tillbaka...