All information...

Fastighet: Rådmannen 1

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Rådmannen är ett kilformat och centralt placerat kvarter intill Stora Torgets västra sida, med närhet till S:ta Katarina kyrkoruin. Kvarteret gränsar till S:t Hansgatan i väster, Lilla Torggränd i norr samt S:ta Katarinagatan i söder och öster. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret S:t Hansrotens andra kvarter med tomtnummer 11-15. Enligt kartmaterialet från 1600-talet var kvarteret vid denna tid uppdelat i tre mindre kvarter, som avskiljdes av två mellanliggande gränder. Under medeltiden genomskar ytterligare två gränder kvarteret. De två gränder som fanns under 1600-talet omlades vid 1800-talets mitt till tomtmark och kvarteret fick då sin nuvarande begränsning och fastighetsutformning.

Kvarteret bebyggdes sannolikt under tidigt 1300-tal, då kyrkan S:ta Katarina var uppförd och då torget troligen anlades, och har sedan dess haft en relativt tät bebyggelse. Idag finns två medeltida stenbyggnader bevarade inom kvarteret samt rester efter flera medeltida murverk. Under 1600- och 1700-talet dominerade hantverkare bland fastighetsägarna. Denna befolkningsgrupp fick under 1800-talet en allt sämre ekonomisk ställning, vilket resulterade i att deras gårdar köptes upp av bättre bemedlade i samhället. Kvarterets hantverkare kom istället att hyra de lokaler de tidigare ägt. Huvudparten av de nu stående byggnaderna präglas av arkitekturen under 1800-talet, då hela kvarteret genomgick stora förändringar. I den södra delen av kvarteret byggdes flera ekonomibyggnader om till bostäder vid den här tiden. Enligt ett förordnande 1871 förlades handel till Stora Torgets västra sida, vilket medförde att olika butiker etablerades i byggnadernas bottenplan. Butiksverksamheten har skiftat över tid, men finns ännu kvar med viss uppblandning av kontor och annan verksamhet på Rådmannen 3. På både Rådmannen 1 och 2 bedrivs sedan 1970-talet en gemensam restaurang- och krogverksamhet, som numera starkt sätter sin prägel på den västra delen av Stora Torget.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Rådmannen 1 utgör kvarterets nordvästra hörn, gränsande till S:t Hansgatan i väster och Lilla torggränd i norr. En medeltida byggnad i två plan kvarstår längs Lilla Torggränd. Ytterligare murverk efter tre byggnader från medeltiden har konstaterats på fastigheten. Under medeltiden löpte den nordligaste av de numera igenlagda gränderna, Peruquemakargränd, utefter tomtens sydsida. Enligt 1697 års karta bestod det som idag utgör Rådmannen 1, av tomtnummer 184 i väster och delar tomtnummer 185 i öster, båda bebyggda med ett trähus vardera. De medeltida stenhusen omnämns inte och antas därför vid denna tid vara förfallna. Vid 1785 års husklassificering fanns på fastigheten ett stenhus med tegeltak samt troligen även ett trähus med verkstad. Den östra delen av fastigheten växlade tillhörighet mellan Rådmannen 1 och 2 under 1700-talet. 1860 fick Rådmannen 1 den tomtbegränsning som ännu råder, i samband med att Peruquemakargränd söder om fastigheten lades om till tomtmark.Under 1900-talet inhystes en damfrisering i fastighetens södra del samt butiker i husen längs gränden. Vid mitten av 1960-talet etablerades ett litet hantverkscentrum ihop med samägda Rådmannen 2, med gårdsytorna som torg. Idag utgör fastighetens bebyggelse lokaler till den restaurang och pubverksamhet, Munkkällaren, som sedan 1970-talet är etablerad på Rådmannen 1 och 2.

Fastighetens nuvarande bebyggelse präglas av verksamhetens behovsanpassning under de senaste decennierna. I det nordvästra hörnet med långsidan längs S:t Hansgatan finns ett reveterat trähus från 1800-talets mitt, delvis på medeltida grund. Längs den norra fastighetsgränsen ut mot Lilla Torggränd vid det reveterade trähusets östra sida ligger den medeltida stenbyggnaden och ytterligare österut ett mindre skiftesverkshus från 1829, båda byggnaderna vänder långsidorna mot gränden. Dessa tre byggnader är sammanlänkade med varandra interiört. Entrén är förlagd invid skiftesverkshusets östra gavel och nås via en trappa till en liten förgård med träd, där ett skärmtak med balkong för intilliggande hus vintertid förses med väggar. Gårdsutrymmet i övrigt är till största del inrymt under ett tak med glaskupol. På fastigheten finns även två mindre komplementsbyggnader från 1900-talets andra hälft.

Fastigheten utgör med byggnaderna från medeltid och 1800-tal, tillsammans med kvarterets omgivande bebyggelse, en miljö där flera epoker i Visbys bebyggelseutveckling finns representerade och har därmed ett högt kulturhistoriskt och miljöskapande värde.


Tillbaka...