All information...

Fastighet: S:t Drotten 1

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret angränsar i nordöst till S:t Drottensgatan, i syd till Syskongatan och i väst till S:t Hansgatan. Kvarteret S:t Drotten ligger i utkanten av det som var medeltida Visbys stadskärna. Centralt i kvarteret ligger S:t Drottens ruin, vilken daterats till 1200-1250. Det motsvarar ungefär det medeltida kvarter som till sin huvuddel upptogs av Drottens kyrka och kyrkogård och som antagligen omgavs av en kyrkogårdsmur. Kyrkogården sträckte sig norrut till Polhemsstatyn, där en medeltida grav påträffats, eller eventuellt ännu längre norrut. I den nordöstra delen av kvarteret, mellan S:t Hansgatan och S:t Drottensgatan har registrerats murrester av åtminstone fyra medeltida byggnader. Denna del av kvarteret var alltså bebyggd med stenhus redan under medeltiden.

Vid slutet av 1600-talet fanns en hel del träbebyggelse i de små kvarteren runt ruinen. Denna träbebyggelse utgjordes sannolikt av skiftesverkshus och kompletteras och byggs ut under 1700-talet. Under andra hälften av 1800-talet revs större delen av bebyggelsen för att frilägga ruinen. Norr om ruinen anlades en liten park, där en skulptur av Christoffer Polhem restes, 1911. Det är enbart en fastighet som är bebyggd i kvarteret och som visar på hur ruinerna utnyttjades under flera sekel.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten utgör den norra delen av kvarteret och angränsar i väst till S:t Hansgatan och i nordost till S:t Drottensgatan. I södra fastighetsgränsen ligger S:t Drottens ruin, daterad till omkring 1200-1250.

Delar av fastigheten användes troligen som kyrkogård under tidig medeltid. 1891 revs, på fastigheten, ett stenhus som antas haft medeltida ursprung, den så kallade Lythska gården. Förutom detta hus finns lämningar av ytterligare två medeltida hus, ett i kvarterets norra del ute i S:t Drottensgatan, samt ett mittemot Kapitelhuset. På fastigheten har dessutom registrerats lämningar av en stenmur, vilken gått längs kvarterets norra och västra gränser. Dessa lämningar skulle kunna vara kyrkans medeltida kyrkogårdsmur. I samband med rivningen av det Lythska huset revs även denna mur, samt gårshus som var sammanbyggda med Drottens ruin.

Tomten hade tidigare köpts av godtemplarna, som hade för avsikt att bygga ett ordenshus på området. Det blev opinion mot bebyggelse på platsen och istället lades området ut till park efter rivningen. 1911 restes en byst av Christopher Polhem, modellerad av professor Th. Lundberg och gjuten av Otto Meyers konstgjuteri.

Parken utgör ett värdefullt och för Visby ovanligt inslag i gatumiljön och utgör tillsammans med kringliggande bebyggelse och Drottens kyrkoruin ett gaturum med stort miljöskapande värde.




Delar av fastigheten användes troligen som kyrkogård under tidig medeltid. Lythska gården, ett hus av sten sannolikt uppfört under medeltiden och senare ombyggt i etapper, fanns på fastigheten fram till 1891 då det revs. Förutom detta hus finns lämningar av ytterligare två hus, ett i kvarterets norra del ute i S:t Drottensgatan samt ett mittemot kapitelhuset. Kring gården fanns en stenmur längs kvarterets norra och västra gränser vilket möjligen skulle kunna vara kyrkans medeltida kyrkogårdsmur. Denna och gårdshusen som låg sammanbyggda med Drottens kyrkoruin revs samtidigt som rivningen av huset. Tomten hade tidigare köpts av godtemplarna som hade för avsikt att bygga ett ordenshus på området men det blev opinion mot bebyggelse på platsen. Istället lades området ut till park efter rivningen. 1911 restes en byst av Christopher Polhem, modellerad av professor Th. Lundberg och gjuten av Otto Meyers konstgjuteri. Parken utgör ett värdefullt och för Visby ovanligt inslag i gatumiljön och bildar tillsammans med kringliggande bebyggelse och Drottens kyrkoruin ett gaturum med stort miljöskapande värde.


Tillbaka...