All information...

Fastighet: S:t Drotten 2

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret angränsar i nordöst till S:t Drottensgatan, i syd till Syskongatan och i väst till S:t Hansgatan. Kvarteret S:t Drotten ligger i utkanten av det som var medeltida Visbys stadskärna. Centralt i kvarteret ligger S:t Drottens ruin, vilken daterats till 1200-1250. Det motsvarar ungefär det medeltida kvarter som till sin huvuddel upptogs av Drottens kyrka och kyrkogård och som antagligen omgavs av en kyrkogårdsmur. Kyrkogården sträckte sig norrut till Polhemsstatyn, där en medeltida grav påträffats, eller eventuellt ännu längre norrut. I den nordöstra delen av kvarteret, mellan S:t Hansgatan och S:t Drottensgatan har registrerats murrester av åtminstone fyra medeltida byggnader. Denna del av kvarteret var alltså bebyggd med stenhus redan under medeltiden.

Vid slutet av 1600-talet fanns en hel del träbebyggelse i de små kvarteren runt ruinen. Denna träbebyggelse utgjordes sannolikt av skiftesverkshus och kompletteras och byggs ut under 1700-talet. Under andra hälften av 1800-talet revs större delen av bebyggelsen för att frilägga ruinen. Norr om ruinen anlades en liten park, där en skulptur av Christoffer Polhem restes, 1911. Det är enbart en fastighet som är bebyggd i kvarteret och som visar på hur ruinerna utnyttjades under flera sekel.


Fastighetsbeskriving:

Fastigheten ligger nordöst om S:t Drottens ruin och är den enda nu bebyggda i kvarteret. På fastigheten ligger ett bostadshus sannolikt uppfört på 1700-talet samt ett uthus byggt på 1920-talet.

Enligt Schilders karta från 1696-1697 noteras på tomten ett trähus. Det är svårt att avgöra om detta trähus utgör en del av dagens byggnad. Tomtens utsträckning vid slutet av 1600-talet är lik dagens, men enligt kartan saknas en tydlig avgränsning mellan nuvarande S:t Drotten 2 och 3. Enligt 1785 års husklassifikation var tomten, som då sannolikt bestod av både S:t Drotten 2 och 3, bebyggd med flera trähus med brädtak. Vid mitten av 1800-talet har fastigheten fått sin nuvarande utbredning. Enligt 1883 års karta har fastigheten samma struktur som idag, med bostadshuset i söder och uthusen i nordväst.

Fastighetsgränsen mot sydväst utgörs av Drottens ruin, i övrigt omgärdas gården av bostadshuset och en hög putsad mur vilket ger en avskärmad och lummig gårdsmiljö av mindre format.

Fastigheten har genom den väl bevarade bebyggelsestrukturen, vilken sannolikt går tillbaka till 1600-talet ett stort kulturhistoriskt värde. Fastigheten har dessutom genom bostadshusets äldre karaktär, närheten till ruinen och en från gatan avskärmad gård ett miljöskapande värde.


Tillbaka...