All information...

Fastighet: S:t Lars 6

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret S:t Lars ligger i innerstadens centrala delar och har fått sitt namn efter kyrkoruinen, som är placerad i kvarterets mitt. Kvarteret är något oregelbundet till formen och gränsar till S:t Hansgatan i väster, Syskongatan i norr, Nunnegränd i öster samt Stora Torggränd i söder. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde S:t Lars S:t Hansrotens första kvarter med tomt nummer 16 samt S:t Hansrotens andra kvarter med tomt nummer 5-8.

Vid arkeologiska utgrävningar i kvarteret har man funnit rester efter den stenåldersboplats, som troligtvis sträckt sig mellan S:t Hansgatan, S:t Drottensgatan och fram till Stora torget. Under medeltiden upptogs så gott som hela kvarteret av kyrkan S:t Lars och dess kyrkogård. Endast den sydligast delen har haft en stenhusbebyggelse, möjligen åtskild från det kyrkliga området via en gränd i öst-västlig riktning, som i kvarterets sydöstra del åtskiljt två kvarter. I ett tidigt skede kan även det blivande kyrkliga området ha varit bebyggt av stenhus. I slutet av 1500-talet överläts kyrkan och marken till Visby hospital. Under mitten av 1600-talet arrenderades marken runt ruinen ut och exploaterades. Det var stadens fattigare befolkning som byggde sina trähus på de hyrda tomterna. Sedan 1697 har kvarteret haft i huvudsak samma begränsning som i dag.

Vid 1800-talets andra hälft totalförstördes en stor del av bebyggelsen i kvarteret, dels på grund av brand i den sydöstra delen och dels på grund av rivning för att synliggöra S:t Lars ruin. Kvarteret är idag indelat i åtta fastigheter, där en av dessa utgör ruinen efter S:t Lars kyrka. Flera av de övriga fastigheterna är helt obebyggda, medan ytterligare en består av ruinen till ett eller flera sammanbyggda stenhus från medeltiden. På fastigheten S:t Lars 3 lyckades bebyggelse från 1700-1800-talen bevaras intill S:t Lars ruin, trots 1800-talets rivningsvåg. S:t Lars 5, som eldhärjades under 1800-talets slut, fick vid 1900-talets början en bebyggelse i jugend, som idag utgör ett ståtligt inslag vid Stora Torget.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten S:t Lars 6 är placerad i kvarterets sydvästra del, alldeles söder om S:t Lars ruin och gränsande till S:t Hansgatan i väster och Stora Torggränd i söder. Medeltida lämningar kvarstår som ruin till ett eller flera sammanbyggda stenhus, som ligger i fastighetens sydvästra hörn.

Ursprungligen utgjorde S:t Lars 6 en gemensam fastighet tillsammans med tomterna S:t Lars 4 och 5. Denna större fastighet bestod i slutet av 1500-talet av den så kallade Wendtska gården. Bebyggelsen totalförstördes vid en brand 1875. S:t Lars 6 fick sin nuvarande begränsning under 1900-talets början, då fastigheten avstyckades. Idag utgör fastigheten tillsammans med S:t Lars 4 en lummig gård, som visuellt sett hör till S:t Lars 5.

Den medeltida ruinen har ett högt kulturhistoriskt värde. Fastigheten skapar dessutom en bevaransvärd miljö dels åt kyrkoruinen och dels åt byggnaden på S:t Lars 5 och har därmed ett miljöskapande värde.


Tillbaka...