All information...

Fastighet: S:t Nikolaus 10

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret S:t Nikolaus är beläget mellan Nikolaigatan i väst, Smedjegatan i öst, S:t Klemensgatan i söder och S:t Nikolaigränd norr. Kvarteret har fått sitt namn efter dominikanerkonventets kyrka uppförd under 1200-talet, vilken idag är ruin. Smedjegatan var redan under medeltiden en viktig förbindelseled mellan innerstadens centrala delar och Norderport och det är i huvudsak längs denna gata som kvarterets kvarvarande medeltida byggnader och murar ligger.

Kvarteret var fullt utbyggt i sin nuvarande omfattning åtminstone vid mitten av 1700-talet. Medeltida bebyggelse finns delvis kvar och är dokumenterad i kvarterets norra och östra delar. På Schilders karta från 1697 finns tomtmark utmärkt i nuvarande kvarterets östra del, den övriga marken var hospitalsjord, men var sannolikt till viss del bebyggd. I 1785 års husklassifikation kan man utläsa att hela kvarteret var bebyggt, huvudsakligen med trähus, dock finns fyra stenhus noterade. Närmast söder om ruinen fanns det en hummelgård, denna tomt har förblivit en obebyggd yta. Tidigare under 1700-talet finns uppgifter om att en åker kallad Nunneåkern, skulle ha legat i kvarterets sydvästra del. Dagens tomtindelning har inte genomgått några stora förändringar sedan mitten av 1800-talet. Vissa tomter har dock slagits ihop alternativt avstyckats.

De mindre tomterna i kvarterets norra och västra del ägdes 1785 huvudsakligen av hantverkare av alla de slag och en del sjömän. I den östra delen, längs Smedjegatan dominerades tomtägarna av ämbets- och tjänstemän. Vid mitten av 1800-talet var uppdelningen ej lika tydlig, även om det fanns en viss tendens. Under andra hälften av 1800-talet skedde dock en tydligare segregering då det längs större delen av kvarterets östra sida uppfördes stora representativa bostäder för samhällets övre skikt. När det gäller den nuvarande bebyggelsestrukturen finns denna uppdelning kvar, den västra sidan av kvarteret präglas av en småskalig träbebyggelse, med rötterna i 1700-talets byggnadsskick, medan östra sidan präglas av de större bostadshusen, uppförda i ett klassicerande eller historicerande formspråk vid slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. I syfte att frilägga kyrkoruinen revs den äldre bebyggelsen norr om ruinen i slutet av 1800-talet och området blev parkmark. Idag karaktäriseras detta område av en glest bevuxen parkyta med gräsmatta och smala grusade gångar. Området söder om ruinen består av en relativt glest bevuxen trädgård vilken tillhör Frimurarlogen.


Fastighetsbeskrivning:

S:t Nikolaus 10 är den minsta fastigheten i kvarteret och är belägen i den södra delen, angränsande till Smedjegatan i öster. På fastigheten finns längs dess hela bredd mot gatan, ett bostadshus innehållandes fem lägenheter, vilket uppfördes 1937 i funktionalistisk stil. I tomtens sydvästra hörn ligger ett litet förråd med ursprung från det tidiga 1900-talet. På tomten bakom bostadshuset ligger en mycket liten trädgård.

Vid 1785 års husklassifikation var fastighetens gränsdragningar sannolikt densamma som idag och var då bebyggd med två stycken trähus med tegeltak. Dessa hus är sannolikt de byggnader som revs inför byggandet av dagens bostadshus. Planer och fotografier visar att byggnaderna låg parallellt med gavlarna mot gatan med ett mot gatan avskärmande plank emellan. Det södra huset hade figursågade vindskivor och tegeltak, medan det norra hade papptak. I övrigt var byggnaderna lika, med tegeltäckt sadeltak och spröjsade fönster med slätputsade omfattningar. Fotografier från 1930 visar att det från gatan "stiligare" södra huset hade skiftesverksstommen blottad åt gården.

Fastigheten har genom sin bevarade tomtstruktur, vilken åtminstone härstammar från slutet av 1700-talet, ett kulturhistoriskt värde. Det stora bostadshusets bevarade exteriöra uttryck gör att fastigheten även besitter ett arkitektur- och miljöskapande värde.


Tillbaka...