All information...

Fastighet: S:ta Gertrud 6

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret S:ta Gertrud ligger i den norra delen av Visby innerstad. På den västra sidan omgärdas kvarteret av Odalgatan, Smedjegatan samt S:ta Gertruds gränd och på den östra sidan av Norra Kyrkogatan. Kvarteret är avlångt och avsmalnande i båda ändar mot Norderport i norr och Helge Ands plan i söder. Före den nu rådande fastighetsbenämningen tillhörde S:ta Gertrud Norderrotens fjärde kvarter, med tomterna 1-6, 16 och 30- 37. Medeltida lämningar finns i kvarteret som visar att det delvis var bebyggt under medeltiden. I kvarterets södra del är ruinen efter S:ta Gertruds kapell från 1400-talet placerad. I kvarteret finns även murrester som är äldre än kapellet och som kan vara lämningar efter fyra eller fem stenhus som varit spridda över kvarteret.

På Meijers karta från 1646 har kvarteret samma avgränsning som idag, med kyrkan utmärkt. Enligt kartan var den södra halvan av kvarteret vid denna tid kyrklig mark. Efter reformationen kom de övergivna kyrkorna att tillhöra hospitalet i Visby, som fick inkomster genom utarrendering av ruinerna med tillhörande markområden. Så var sannolikt fallet vad gäller den södra delen av S:ta Gertrud. På Schilders karta från 1697 har den södra delen av kvarteret utmärkta och numrerade tomter, fyra av dessa har enkel träbebyggelse och två används enbart som kålgård. Den nordliga delen av kvarteret bebyggdes först under 1700-talet och användes tidigare eventuellt till odling. Hälften av fastigheterna har bevarat tomtavgränsningen sedan 16- eller 1700-talet, medan de övriga fastigheterna delats eller slagits samman under främst 1800-talet. Kvarteret hade under 1700-talet främst en enklare befolkning bestående av hantverkare, sjömän och arbetare, som från 1800-talets mitt och framåt blev mer uppblandad av borgare och ämbetsmän med flera. Idag har några av de mindre fastigheterna boende endast säsongsvis.

Merparten av kvarterets nuvarande fastigheter är relativt små med en bebyggelse som följer ett för staden typiskt mönster, där 1700-talets småskaliga byggnader i skiftesverkteknik bär en prägel av 1800-talets om- och tillbyggnader samt 1900-talets modernisering. Av kvarterets tretton fastigheter har nio stycken bevarade skiftesverkshus från 1700-talet, vilka i stort följer denna utveckling. Undantaget bland dessa skiftesverkshus är huvudbyggnaden på fastigheten S:ta Gertrud 2, som bevarat volym och exteriör i så gott som oförändrat skick sedan byggnadstiden. På S:ta Gertrud 9, i kvarterets södra del mot Helge Ands plan, ligger kvarterets enda byggnad med en stomme delvis av sten, denna är från 1700-talet. Bland kvarterets i övrigt småskaliga bebyggelse utmärker sig magasinet i två våningar från 1800-talet på S:ta Gertrud 6 samt huvudbyggnaden på S:ta Gertrud 12, som under 1800-talet förändrades kraftigt till dubbel volym och fick nyklassicistisk exteriör. Kvarteret är väl sammansatt med en enhetlig bebyggelse och med slutna gårdar mot gatusträckningarna.


Fastighetsbeskrivning:

S:ta Gertrud 6 är en bostadsfastighet, belägen i kvarterets södra del, gränsande mot Norra Kyrkogatan i öster och mot S:ta Gertruds gränd i väster. Den norra delen av fastigheten angränsar till S:ta Gertruds ruin som uppfördes under 1400-talet. I anslutning till ruinen har det framkommit medeltida lämningar i form av gravar och rester av bebyggelse från 1200-1500-tal. Fastigheten har haft en varierad befolkning, men ägdes från 1800-talets mitt och framåt av borgare och handelsmän. Tomtavgränsningen är i stort sett bevarad sedan andra hälften av 1600-talet. På 1697 års karta motsvaras dagens fastighet av tomtnummer 287:c, som användes som kålgård. Först under 1700-talet bebyggdes fastigheten åter, efter att den eventuella medeltida bebyggelsen antagligen fallit i ruiner. Enligt 1785 års husklassifikation motsvaras fastigheten av tomtnummer 33 och 33 ½ och var bebyggd med ett trähus med brädtak, som ej finns kvar idag.

Under 1800-talets mitt uppfördes ett stort magasin på fastigheten, beläget med långsidan utmed gatulinjen längs Norra Kyrkogatan. På fastigheten fanns tidigare möjlighet att ställa in hästar och hästskjutsar för folk med ärenden i staden. En stallänga som låg utmed S:ta Gertruds ruin revs så sent som år 1958. Portlidret finns bevarat i det före detta magasinet, som under 1970-talet byggdes om till bostad. Vid denna tidpunkt kompletterades även fastigheten med ett garage som är placerat i det sydvästra hörnet på gården. Det med kalkstensmurar slutna gårdsrummet är delvis belagt med kullersten och nås via en inkörsport i muren mot S:ta Gertruds gränd.

Fastigheten har både kulturhistoriskt och miljöskapande värde i och med att tomtavgränsningen från 1600-talet är bevarad, samt att det slutna gårdsrummet med magasinsbyggnaden ännu visar på fastighetsstrukturen från 1800-talet.


Tillbaka...