All information...

Fastighet: Skansen 4

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Skansen är beläget i stadens södra del, strax ovanför Visby hamn. Det rektangulära kvarteret sträcker sig från Norra Slottsgränd i nordost till Södra Slottsgränd i sydväst. Det avgränsas av Skeppargatan i nordväst och Visborgsgatan i sydost. Kvarteret har en varierande topografi, där den sydöstra delen ligger på en nivå betydligt högre än den norra och nordvästra delen.

Under medeltiden ingick stora delar av kvarteret i området för Visborgs slott. På uppmaning av Erik av Pommern, påbörjades år 1411 uppförandet av slottet. Det utvecklades till ett av de starkaste fästena i Östersjöområdet. Visborgs slotts östra begränsningsmur gick över de nuvarande tomterna längs Visborgsgatans västra sida. Under slottstiden kallades muravsnittet för Långa linjen. När Gotland 1645 blev en svensk besittning övertogs slottet av svenskarna. 1676 ockuperades ön av danska styrkor och när dessa lämnade Gotland 1679 sprängdes slottet. Vid 1700-talets mitt började området för Visborgs slott att planläggas och bebyggas. På 1780-talet bestod kvarteret sannolikt av 21 tomter, vilka benämndes tomt nummer 1-9 och 17-26 i Strandrotens första kvarter. I början av 1800-talet var hela det forna slottsområdet ett kuperat område och fastigheterna kring Norra Slottsgränd kallades för Gropen. Enligt 1856 års karta hade det nuvarande gatunätet och kvartersindelningen etablerats. Visborgsgatan benämndes vid den här tiden Magasinsgatan. Efter en del avstyckningar och ändrade tomtindelningar bestod kvarteret, enligt 1883 års karta, av 19 tomter.

Idag är kvarteret indelat i 21 fastigheter. Fastigheterna längs Visborgsgatan är i huvudsak bebyggda med voluminösa bostadshus från 1800-talet, placerade med långsidorna ut mot gatan. Längs Skeppargatan är bebyggelsen relativt enhetlig, med 1700-talsbyggnader, placerade med gavlarna ut mot gatan. På ett fåtal av fastigheterna är huvudbyggnaderna uppförda under 1900-talet. Den uthusbebyggelse som fanns under 1800-talets andra hälft, har i de flesta fall rivits och ersatts av nya byggnader under 1900-talet. Denna bebyggelse är oftast belägen in mot kvarterets mitt. På fastigheten Skansen 18 finns en gäststuga från 1900-talets början, som uppfördes som ett lusthus. Byggnaden har en välbevarad lusthuskaraktär och är därmed en av få kvarvarande i stadsdelen. Kvarterets fastigheter beboddes under 1700- och 1800-talet nästan uteslutande av sjömän, hantverkare och deras familjer.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Skansen 4 är belägen i den nordöstra delen av kvarteret och gränsar till Norra Slottsgränd i nordost. Från 1400-talets första hälft och fram till 1679 ingick marken för den nuvarande fastigheten i Visborgs slott. Vid 1700-talets mitt bebyggdes marken åter. Vid 1785 års husklassifikation fanns en träbyggnad och ett stall, båda med brädtak på tomten, som då benämndes Strandroten I:8. Tomten omfattade då även grannfastigheten i sydost, nuvarande Skansen 5. På 1883 års karta har fastigheten fått sin nuvarande utbredning.
Vid samma karta finns två byggnader markerade på fastigheten. Det nuvarande bostadshuset, från 1850 är placerat med långsidan i liv med Norra Slottsgränd och i fastighetens sydvästra hörn finns en mindre uthusbyggnad. Uthuset revs sannolikt i samband med att den nuvarande förrådsbyggnaden uppfördes på samma plats 1966. Fastighetens gårdsrum avskärmas av höga, tegelavtäckta murar. I muren mot gränden finns en tvådelad järngrind som leder in till den terrasserade innergården. Trädgården är gräsbevuxen och har grusbelagda gångar. Växtligheten utgörs av fruktträd, murgröna och ett flertal planteringar i blomrabatter.

Fastigheten har en bevarad tomtgräns och en bebyggelsestruktur som i huvudsak inte förändrats sedan 1800-talets andra hälft. Fastigheten har därmed ett såväl kulturhistoriskt, som ett miljöskapande värde för kvarter och stadsdel.


Tillbaka...