All information...

Fastighet: Skepparen 7

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret är i det närmaste rektangulärt till formen och är beläget i stadens sydvästra del. Kvarteret är något avsmalnade mot norr och gränsar till Kommendantsbacken i nordöst, Visborgsgatan i öster, Norra Slottsgränd i sydväst och Skeppargatan i nordväst. Kvarteret Skepparen benämndes tidigare Strandroten I och innefattade tomterna 10-16.

Från 1400-talets första hälft och fram till år 1679 ingick marken motsvarande dagens kvarter i området för Visborgs slott. Dessförinnan torde marken inte ha varit bebyggd. Vissa arkeologiska iakttagelser har gjorts i form av rester av murverk, samt äldre kulturlager. Troligtvis härrör dessa lämningar från aktiviteten kring Visborgs slott. Sannolikt var det först vid 1700-talets mitt som kvarteret planlades och tomter kom att infästas och bebyggas. I husklassifikationen från år 1785 omnämns sju tomter som alla bebyggda med trähus. På vissa tomter fanns även komplementsbyggnader, exempelvis stall. På 1800-talets senare del delades den norra tomten, nummer 13, upp i en västlig och en östlig del. Dessa motsvarar idag Skepparen 1 och 2. I övrigt har kvarterets tomtindelning legat fast sedan 1700-talet.

Kvarteret utgörs idag av sammanlagt åtta fastigheter, som alla är bebyggda. Bebyggelsens arkitektoniska helhet kan beskrivas som småborgerlig. Vid Kommendantsbacken domineras kvarteret helt av två stora sammanbyggda flerfamiljshus från 1800-talets slut respektive 1900-talets början. Ytterligare en byggnad med samma karaktär återfinns i kvarterets sydvästra hörn. I övrigt är bebyggelsen småskalig, och på tre av de fem återstående tomterna kvarstår huvudbyggnaderna från 1700-talet. Dessa byggnader är dock i om- och tillbyggt skick, oftast med exteriör prägel från sent 1800-tal. Kvarterets komplementsbyggnader är huvudsakligen uppförda vid 1900-talets mitt.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Skepparen 7 är en av kvarterets mindre tomter och belägen i kvarterets västra del invid Skeppargatan. Från 1400-talets första hälft och fram till år 1679 ingick marken som motsvarar dagens fastighet i området för Visborgs slott. Sannolikt infästes och bebyggdes fastigheten vid 1700-talets mitt, och tomtgränsen har legat fast sedan dess. Tidigare benämndes tomten Strandroten I:15 och enligt 1785 års husklassifikation fanns där en träbyggnad med brädtak. Sannolikt motsvarar denna byggnad dagens om- och tillbyggda bostadshus, placerat med långsidan invid gatan. På kartan från 1883 finns även en byggnad i tomtens östra hörn, placerad på samma plats som dagens komplementsbyggnad från 1965. Det gamla gårdshuset var troligtvis från 1800-talets mitt och revs 1964. Fastigheten avgränsas mot grannfastigheten i norr av en kalkstensmur, och ut mot gatan finns ett vitmålat, lågt spjälstaket med en svart smidesgrind. Gården är något högre belägen än gatan, och upp från grinden till gårdsplanen leder ett par smala steg i betong. Gården är belagd med betongplattor, kalkstensflis och gräsmatta, och i öster finns en mindre terrassering. Mellan de båda byggnaderna står en stor och vitmålad spaljé med gångöppningar i.

Fastigheten har ett betydande kulturhistoriskt värde i den bevarade äldre avgränsningen från 1700-talet, samt huvudbyggnaden från samma tid. Fastighetens relativt väl bevarade småskalighet i gaturummet samt bostadshusets förhållandevis traditionella utformning ut mot gatan betingar ett miljöskapande värde för kvarter och område.


Tillbaka...