All information...

Fastighet: Skeppet 1

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Skeppet är beläget i stadens södra del. Det är rektangulärt till formen och sträcker sig från sydväst till nordost. Kvarteret sluttar kraftigt, från Skeppargatan i öster ner mot Slottsterrassen i väster, och gränsar till Norra Slottsgränd i sydväst och till Blekhagsbacken i nordost. Kvarteret Skeppet benämndes tidigare Strandroten I, med tomt nummer 42-45.

Från 1400-talets första hälft och fram till år 1679 ingick marken som motsvarar dagens kvarter i området för Visborgs slott. Dessförinnan torde marken ha varit obebyggd. Vissa arkeologiska iakttagelser har gjorts i form av rester av murverk, vilka troligtvis härrör från Visborgs slott. Sannolikt var det först vid 1700-talets mitt som kvarteret planlades och tomter kom att infästas och bebyggas. I husklassifikationen från år 1785 omnämns fyra tomter och de var alla bebyggda med trähus, varav två var reveterade. På tre av tomterna fanns även stallbyggnader. Under 1800-talets senare del delades den södra tomten, nummer 42, upp i en västlig och en östlig del. Dessa motsvarar idag Skeppet 4 och 5. I övrigt har kvarterets tomtindelning legat fast sedan 1700-talet.

Kvarteret utgörs idag av sammanlagt fem bebyggda fastigheter. De fem huvudbyggnaderna är i relativt varierande utförande, men bidrar till områdets arkitektoniska helhet, vilken kan beskrivas som småborgerlig. Alla tomter, utom de två i söder, sträcker sig över kvarterets hela bredd, och bostadshusen är placerade invid Skeppargatan i öster. I hörnet vid Norra Slottsgränd och Slottsterrassen finns kvarterets enda större bostadshus, ett flerfamiljshus i stilren jugend från 1909. I övrigt är bebyggelsen småskalig, och på tre av tomterna kvarstår huvudbyggnader i skiftesverk från 1700-talet. Dessa byggnader är dock i om- och tillbyggt skick, vissa med en relativt neutral framtoning i gaturummet. Undantaget är 1700-talsbyggnaden på Skeppet 2, där den välbevarade exteriören håller en hög hantverksmässig klass. En huvudbyggnad är från 1800-talets slut och av betydligt större volym än 1700-talshusen. Två av kvarterets stallbyggnader från 1700-talet finns kvar, varav den ena byggdes om till bostad redan under 1800-talet. Övriga komplementsbyggnader har tillkommit, eller omgestaltats helt, vid 1900-talets mitt.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Skeppet 1 utgör kvarterets nordligaste del, och den sluttande, rektangulära tomten sträcker sig över kvarterets hela bredd. Fastigheten gränsar till Blekhagsbacken i nordost, Skeppargatan i sydost, och Slottsterrassen i nordväst. Från 1400-talets första hälft och fram till år 1679 ingick marken som motsvarar dagens fastighet i området för Visborgs slott. På fastigheten har även arkeologiska iakttagelser gjorts, i form av murverk som sannolikt är rester efter slottsanläggningen. Sannolikt infästes och bebyggdes fastigheten vid 1700-talets mitt, och tomtgränsen har med vissa mindre justeringar legat fast sedan dess. Tomten benämndes tidigare Strandroten I:45 och enligt husklassifikationen från år 1785 var den bebyggd med ett reveterat trähus och ett stall, båda med brädtak. Dessa byggnader står kvar på fastigheten än idag, och bebyggelsestrukturen har i stort sett varit densamma ända sedan 1700-talet. På 1920-talet, då restaurangverksamhet bedrevs i huvudbyggnaden, fanns tre lusthus på gården. Två av dem revs på 1960-talet. Idag finns tre byggnader på fastigheten. Bostadshuset som nämns i husklassifikationen är placerat i tomtens nordöstra hörn, med långsidan invid Skeppargatan och gaveln ut mot Blekhagsbacken. Den gamla stallbyggnaden från samma tid är placerad invid fastighetens södra gräns och fungerar idag som förråd och bostadsrum. I tomtens nordvästra hörn finns ett öppet lusthus från 1900-talets början. Fastigheten avgränsas i väster, norr och öster av vitputsade och tegelavtäckta murar i silikattegel. Ut mot Blekhagsbacken i norr bryts muren upp av en stor tvådelad träport, med välvd överliggare, från 1960-talet. Muren vid Slottsterrassen i väster har en grind av smide, och innanför denna leder en trappa i betong upp till gården. Mot grannfastigheten i söder avgränsas fastigheten av ett äldre brädplank med locklist. Gården är gräsbevuxen, med gångar av kalkstensflis. Där växer bland annat hästkastanje, päronträd, rosor och ett flertal prydnadsväxter.

Fastighetens bevarade sträckning och struktur från 1700-talet och de kvarvarande byggnaderna från samma tid, betingar ett stort kulturhistoriskt värde. Fastighetens synliga läge i stadsbilden, med den småskaliga bebyggelsen och den lummiga trädgården, bidrar även med ett betydande miljöskapande värde för kvarter och område.


Tillbaka...