All information...

Fastighet: Skolan 1

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Skolan utgör ett kvadratiskt kvarter i stadskärnans centrala del. Det avgränsas av Mellangatan i väster, Bremergränd i norr, S:t Hansgatan i öster och Brännerigränd i söder. Kvarteret ingick tidigare i S:t Hansrotens första kvarter och hade tomterna nummer 4-6. Den sydvästra delen ingick i Strandrotens tredje kvarter, tomtnummer 5.

Skolan var under medeltiden och fram till 1600-talet indelat i fyra mindre kvarter med smala gränder mellan, i öst-västlig riktning. De två norra kvarteren slogs ihop till ett och de två södra till ett sannolikt i början av 1600-talet. Någon gång i slutet av det århundradet slogs även dessa ihop och formen för dagens kvarter bildades. Kvarterets bebyggelse har sedan dess och fram till åtminstone 1912 varit uppdelad på fyra olika fastigheter. Idag består kvarteret av två fastigheter.

Under medeltiden var kvarteret tättbyggt av stenhus. Efter arkeologiska undersökningar utförda under 1900-talet har den gängse medeltida, täta bebyggelsestrukturen kunnat påvisas. Bebyggelsen ödelades av en brand på 1600-talet. Idag karaktäriseras kvarteret av en tidsmässigt varierande bebyggelse. De få byggnaderna som ingår speglar olika tidsskeden och visar på en kontinuitet från medeltiden och fram till idag.

Fastighetsbeskrivning:

Skolan 1 utgör den norra delen av kvarteret och är den större fastigheten av kvarterets två. S:t Hansgatan och Mellangatan avgränsar fastigheten i öster och väster och Bremergränd i norr. Vid 1600-talets slut ingick tomterna nummer 57, 58 och del av 59 i nuvarande fastigheten Skolan 1. Vid slutet av 1700-talet ändrades tomtbeteckningarna och även tomtindelningen. I nuvarande fastighet ingick då S:t Hansrotens första kvarter, tomt nummer 5 och del av 6. Tomtens nuvarande form erhölls på 1930-talet, då den också ändrade beteckning till Skolan 1.

Bebyggelsen i kvarteret har varierat genom tiderna. År 1697 var tomten bebyggda med ett sten- och trähus som låg i norra delen och sträckte sig i öst-västlig riktning över hela kvarteret samt två korsvirkeshus. I husklassifikationen från 1785 anges att tomten vid det tillfället var bebyggd med ett trähus i två våningar, ett hus av sten och trä samt två lador, stall och kohus, samtliga med tegeltak. Gränden som gått som förlängning från Hamburgergränd till Mellangatan var då försvunnen. Träbyggnaden som nämndes i husklassifikationen var den byggnad som med gaveln vänd mot S:t Hansgatan låg i den sydöstra delen av den nuvarande fastigheten fram till 1930-talet. Husets östra del har daterats till 1500-talets slut eller 1600-talets början. Under 1700-talets första del förlängdes huset åt väster, i knuttimringsteknik.

År 1766 inköptes nästan hela kvarteret av köpmannen Nils Butendorph. På 1780-talet kom fastigheten att tillhöra Kronobränneriet och marken användes som vedgård. Under 1847-48 uppfördes Gotlands första folkskola mitt på tomten. Efter totalrenoveringen av skolbyggnaden 1988 inreddes den till konstmuseum.

Fastigheten har ett högt kulturhistoriskt samt miljöskapande värde genom sitt centrala läge och relativt oförändrade byggnadsskick. Såsom skolfastighet har den även ett visst samhällshistoriskt värde.


Tillbaka...