All information...

Fastighet: Skolan 2

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Skolan utgör ett kvadratiskt kvarter i stadskärnans centrala del. Det avgränsas av Mellangatan i väster, Bremergränd i norr, S:t Hansgatan i öster och Brännerigränd i söder. Kvarteret ingick tidigare i S:t Hansrotens första kvarter och hade tomterna nummer 4-6. Den sydvästra delen ingick i Strandrotens tredje kvarter, tomtnummer 5.

Skolan var under medeltiden och fram till 1600-talet indelat i fyra mindre kvarter med smala gränder mellan, i öst-västlig riktning. De två norra kvarteren slogs ihop till ett och de två södra till ett sannolikt i början av 1600-talet. Någon gång i slutet av det århundradet slogs även dessa ihop och formen för dagens kvarter bildades. Kvarterets bebyggelse har sedan dess och fram till åtminstone 1912 varit uppdelad på fyra olika fastigheter. Idag består kvarteret av två fastigheter.

Under medeltiden var kvarteret tättbyggt av stenhus. Efter arkeologiska undersökningar utförda under 1900-talet har den gängse medeltida, täta bebyggelsestrukturen kunnat påvisas. Bebyggelsen ödelades av en brand på 1600-talet. Idag karaktäriseras kvarteret av en tidsmässigt varierande bebyggelse. De få byggnaderna som ingår speglar olika tidsskeden och visar på en kontinuitet från medeltiden och fram till idag.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten sträcker sig i öst-västlig riktning över hela kvarteret Skolan. Den utgör kvarterets södra del, med långsidan i backen vid Brännerigränd. Tomtens utsträckning har varierat sedan medeltiden, då den för första gången blev bebyggd. Ännu i mitten av 1600-talet utgjorde nuvarande fastighet ett eget kvarter, uppdelat på två fastigheter. I slutet av 1600-talet, när gränden blivit igenlagd, ingick tomterna nummer 366 och del av 59 i det område som nu utgör Skolan 2. Vid 1700-talets ingick tomterna S:t Hansroten I:4 och del av 6 samt Strandroten III:5 i nuvarande fastighet.

Under 1200-talet bebyggdes fastigheten med en stenhuslänga som sträckte sig längs nuvarande Brännerigränd. Längan raserades under senmedeltiden och 1646 års karta anger endast fastighetens östra respektive sydvästra del som bebyggd. I det sydvästra hörnet kvarstod två mindre ruinerade stenhus i en våning, vilka vid okänd tidpunkt på 1600-talet byggdes samman med en övre knuttimrad våning. I det sydöstra hörnet kvarstod ett ruinerat stenhus i två våningar, vilket omkring 1767 byggdes om, av hovrättsadvokaten Hans Jacob Giutzelke, till sin nuvarande omfattning med två flyglar. Flygeln längs S:t Hansgatan hade en portingång genom vilken man nådde gårdsutrymmet där ett kostall i trä fanns. Flygeln utmed Brännerigränd inrymde ett brygghus. Huset mot Mellangatan låg på en egen fastighet vars gård låg på en betydligt lägre nivå. Då Visby småskola uppfördes på nuvarande Skolan 1, förlades dess toaletter till en byggnad, av okänd ålder, belägen på den västra tomten mot Bremergränd. Även en del av den östra tomten styckades av till Skolan 1 för att skapa en förbindelse mellan skolan och toalettbyggnaden. 1936 övergick den delen åter till den östra tomten och toalettbyggnaden revs för att lämna plats åt en förlängning av den före detta brygghusflygeln.

1966 erhöll fastigheten sina nuvarande gränser i samband med att den västra tomten köptes in av Visby stad, som sedan 1887 hade ägt den östra. Ett trapphus uppfördes 1968 i utrymmet mellan den förlängda före detta brygghuslängan och huset på den västra tomten. Samtliga hus erhöll en enhetlig fasadbehandling samt förbands invändigt. 1995 genomgick byggnaderna en restaurering. Vid det tillfället anlades även den nuvarande trädgården efter ritningar av Simon Irwing. Ett förrådshus med bågformad plan samt en sopbod uppfördes. Ännu ett mindre uthus i trä finns här, vilket torde vara från 1936.

Fastigheten har ett miljöskapande värde, fullbyggt på ett för medeltiden karaktäristiskt sätt. Bebyggelsen ger fastigheten ett kontinuitetsvärde, då den speglar såväl medeltid som 1700- och 1800-tal.


Tillbaka...