All information...

Fastighet: Skomakaren 2

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Skomakaren utgör ett avlångt kilformat område i öst-västlig riktning. Kvarteret är beläget i norra stadsdelarna och avgränsas av Fiskargränd i norr, Skogränd i söder och Strandgatan i väst. Skomakaren tillhörde tidigare Norderrotens andra kvarter, tomt nr 22-26, 28 och 30.

Området där kvarteret ligger kallas/har populärt kallats ’Fiskareroten’ eller ’Gajlroten’. Namnen har sitt ursprung från de fiskare som utgjorde ett väsentligt inslag av kvarterens befolkning från åtminstone 1600-tal och framåt. Kvarteret utgörs idag av sammanlagt åtta fastigheter. Kvarteret har idag huvudsakligen en sluten karaktär, där boningshusen ligger invid gatan och gårdsrummen avgränsas av höga plank och murar. Storleken på gårdarna är varierande från relativt stora till ytterst små. De fastigheter med minst gårdsutrymme har troligtvis saknat andra uthus än avträde och bod, då resurser att hålla djur för husbehov ofta saknades i denna del av staden.

Kvarterets samtliga boningshus, utom två, är skiftesverkskonstruktioner, uppskattningsvis från 1700-talets andra hälft. De två boningshusen invid Strandgatan är av en helt annan karaktär än kvarterets övriga bebyggelse, då de representerar de stora borgarhusen som fanns längs huvudstråken i området. Byggnaderna är betydligt större och i huvudsak byggda i kalksten, uppskattningsvis under 1700-talets andra hälft. Byggnaden på nuvarande Skomakaren 8, samt möjligen även huset på Skomakaren 1, har medeltida murverk i källaren medan huset på Skomakaren 1 möjligen har det samma. Av kvarterets sex boningshus i skiftesverk har endast två synlig stomme medan de övriga byggnaderna är reveterade. Byggnaderna har byggts om invändigt relativt mycket under 1900-talet, medan tillbyggnader till husen har skett i mindre omfattning.

Under medeltiden tillhörde området den norra delen av stadskärnan, med glesare stenhusbebyggelse samt trähus. Schilders karta från 1696-97 visar endast den västra delen av kvarteret som markerad tomtmark. Sannolikt bebyggdes övrig mark utan en enhetlig och medveten planering med enklare hus under 1700-talet, då stadens befolkning ökade stort. I husklassifikationen från år 1785 noteras alla fastigheter vara bebyggda. Kvarters- och tomtstrukturerna i större delen av området var då i stort sett fastlagd. Under 1800-talet var befolkningstrycket fortfarande stort och de små enkla husen i kvarteret kom att bli än mer trångbodda och delades ofta av flera familjer. På 1900-talet åter- eller övergick husen till enfamiljshus och fritidsbostäder.

1785 års husklassifikation tar upp samtliga tomter som finns utmärkta på 1883 års karta. Endast ett fåtal tomtändringar har gjorts och då har det gällt delningar eller sammanslagningar av tomter. Efter 1883 har inga gränsändringar av fastigheterna gjorts och därför är den tomtindelning som är utmärkt på 1883 års karta den samma som idag.


Fastighetsbeskrivning:

Skomakaren 2 är en mindre tomt i kvarterets norra del, invid Fiskargränd i norr. På Schilders karta från år 1696-97 benämns marken som kålgård. Tomtens nuvarande avgränsning går åtminstone tillbaka till år 1883, men är sannolikt äldre. Fastigheten betecknades tidigare Norderroten II:30½ och tillhörde sålunda ännu tidigare tomt nummer 30, som idag är en del av Skomakaren 1. I husklassifikationen från år 1785 noteras på tomt nr 30 bebyggelse i form av ett trähus med brädtak. Denna byggnad torde vara den samma som står på fastigheten än idag.

Fastigheten ser till strukturen likadan ut idag som den gjorde 1883. Boningshuset från 1700-talets mitt upptar merparten av tomtytan där det ligger med långsidan invid gränden i norr. I tomtens sydvästra hörn står idag liksom då en förrådsbyggnad. Fastigheten avgränsas av en låg, tegelkrönt mur mot gränden i norr, i väster löper en kalkstensmur och in till grannfastigheten i söder står ett plank. Gården är belagd med kalkstensflis och bland fastighetens alla växter kan nämnas olika sorters rosor, clematis och murgröna.

Fastighetens ålderdomliga sträckning och bibehållna struktur håller ett betydande kulturhistoriskt värde, liksom byggnadernas kontinuitet i sig. Hela fastigheten bidrar till kvarterets arkitektoniska helhet och tingar med sina rums- och miljöskapande värden ett omistligt inslag i kvarter och område.


Tillbaka...