All information...

Fastighet: Skölden 14

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Skölden är ett oregelbundet format kvarter som är beläget i den sydöstra delen av Visby innerstad. Kvarteret gränsar till Adelsgatan i nordväst, Berggränd i nordost och Södra Murgatan i sydost och söder. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens tredje kvarter med tomtnummer 1-10 och 88-93.

På 1646 års karta är marken som motsvarar kvarteret som en del av Biskopsåkern. Under 1600-talets slutskede var två tomter planlagda i kvarterets södra del. Under 1700-talets första hälft planlades Biskopsåkern och kvarteret erhöll i huvudsak sin nuvarande utbredning. Kvarteret beboddes främst av arbetare, hantverkare, borgare och handelsmän.

Idag är kvarteret indelat i tio fastigheter. I fastigheterna längs med Adelsgatan finns affärslokaler inrymda i byggnadernas bottenvåningar och kontor eller bostäder i de övre våningsplanen. Fyra utav huvudbyggnaderna ut mot Adelsgatan är uppförda under 1900-talet. Fastigheterna längs Södra Murgatan har i huvudsak bevarat sin äldre småskaliga 1700-tals bebyggelse, men även längs Adelsgatan finns byggnader från 1700-talets andra hälft. Den uthusbebyggelse som fanns under 1800-talets andra hälft har i de flesta fall rivits och ersatts av nya byggnader under 1900-talet. På fastigheten Skölden 18, i kvarterets södra del, bedrev Carl Lindell vagnmakeriverksamhet under 1800-talets slutskede. På 1940-talet köptes de två fastigheterna i kvarterets nordvästra hörn, nuvarande Skölden 19, av bröderna Hultgren. 1956 uppförde bröderna där ett större affärs- och kontorshus. I hörnhuset på fastigheten Skölden 20, längst i söder, fanns fram till 1900-talets början änkefru Munthes rum för resande.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Skölden 14 är belägen i den västra delen av kvarteret och gränsar till Adelsgatan i nordväst. Sannolikt har fastigheten bevarat sin utbredning sedan infästet, under 1700-talets andra hälft. Vid den här tiden benämndes fastigheten Klinteroten III: 5. Enligt 1785 års husklassifikation var tomten bebyggd med ett sten- och trähus med tegeltak. Eventuellt utgjordes byggnaden av en korsvirkeskonstruktion. På tomten fanns även ett stall med brädtak. På 1883 års karta utgjordes bebyggelsen sannolikt av ovan nämnda byggnader och en uthusbyggnad i fastighetens sydöstra hörn. De tre 1700-talsbyggnaderna ersattes 1911 av den nuvarande huvudbyggnaden. Vid arkeologiska undersökningar 1915 påträffades och dokumenterades ett flertal odaterbara stensättningar på fastigheten.

Det nuvarande bostadshuset är placerat med långsidan längs Adelsgatan och en vinkelställd tillbyggnad längs den nordöstra fastighetsgränsen. Uthusbyggnaden som inrymmer förråd kvarstår sannolikt från sekelskiftet 1900, men stommen kan delvis bestå av äldre delar. Byggnaden är placerad i fastighetens sydöstra hörn. Fastighetens gårdsrum avskärmas mot nordost av en fem meter hög, spritputsad mur. Framför muren löper en lägre tegelavtäckt mur. Från Adelsgatan leder ett portlider in till gården. Trädgården är belagd med trädäck och betong. Växtligheten domineras av träd, buskar och planteringar i rosenrabatter.

Fastigheten har, med sin bevarade tomtgräns från 1700-talets andra hälft, ett kulturhistoriskt värde. Bebyggelsen från tiden kring sekelskiftet 1900 är välbevarad och starkt präglad av närheten till handelsståket Adelsgatan. Fastigheten har därmed även ett arkitekturhistoriskt värde och ett miljöskapande värde för kvarter och stadsdel.


Tillbaka...