All information...

Fastighet: Skölden 19

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Skölden är ett oregelbundet format kvarter som är beläget i den sydöstra delen av Visby innerstad. Kvarteret gränsar till Adelsgatan i nordväst, Berggränd i nordost och Södra Murgatan i sydost och söder. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens tredje kvarter med tomtnummer 1-10 och 88-93.

På 1646 års karta är marken som motsvarar kvarteret som en del av Biskopsåkern. Under 1600-talets slutskede var två tomter planlagda i kvarterets södra del. Under 1700-talets första hälft planlades Biskopsåkern och kvarteret erhöll i huvudsak sin nuvarande utbredning. Kvarteret beboddes främst av arbetare, hantverkare, borgare och handelsmän.

Idag är kvarteret indelat i tio fastigheter. I fastigheterna längs med Adelsgatan finns affärslokaler inrymda i byggnadernas bottenvåningar och kontor eller bostäder i de övre våningsplanen. Fyra utav huvudbyggnaderna ut mot Adelsgatan är uppförda under 1900-talet. Fastigheterna längs Södra Murgatan har i huvudsak bevarat sin äldre småskaliga 1700-tals bebyggelse, men även längs Adelsgatan finns byggnader från 1700-talets andra hälft. Den uthusbebyggelse som fanns under 1800-talets andra hälft har i de flesta fall rivits och ersatts av nya byggnader under 1900-talet. På fastigheten Skölden 18, i kvarterets södra del, bedrev Carl Lindell vagnmakeriverksamhet under 1800-talets slutskede. På 1940-talet köptes de två fastigheterna i kvarterets nordvästra hörn, nuvarande Skölden 19, av bröderna Hultgren. 1956 uppförde bröderna där ett större affärs- och kontorshus. I hörnhuset på fastigheten Skölden 20, längst i söder, fanns fram till 1900-talets början änkefru Munthes rum för resande.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Skölden 19 är belägen i kvarterets nordvästra hörn. Den gränsar till Adelsgatan i nordväst och sträcker sig genom kvarteret till Södra Murgränd i sydost. Ursprungligen utgjordes fastigheten av fyra tomter, benämnda Klintroten 7-9 och 89. I början av 1930-talet byttes fastighetsbeteckningarna, men fastighetsindelningen bestod till någon gång före 1968, då tomterna slogs samman. Vid 1785 års husklassifikation var tomt nummer 7, belägen i sydväst utmed Adelsgatan, bebyggd med kvarterets högst värderade manbyggnad, ett trähus med tegeltak och ett stall med brädtak. I början av 1800-talet ägdes fastigheten av Skepparesocieten. På tomt nummer 8, i kvarterets norra hörn, fanns ett trähus, ett brygghus och ett stall, samtliga med brädtak. Under 1700-talets andra hälft var tomt nummer 9, placerad längs Berggränd, bebyggd med ett trähus med brädtak. Vid Södra Murgatan, på tomt nummer 89, fanns ett trähus med tegeltak och ett stall med brädtak. Under 1800-talets andra hälft var tomterna bebyggda med huvudbyggnader, placerade ut mot gaturummet, och en eller flera uthusbyggnader. På 1940-talet köptes de två fastigheterna längs Adelsgatan upp av bröderna Hultgren. Gårdsbebyggelsen från 1800-talet, revs delvis och ersattes av den nuvarande affärslokalen 1956. Denna byggnad är placerad i vinkel längs Adelsgatan och Berggränd. Med långsidan i liv med Södra Murgatan finns ett bostadshus med lagerlokal från omkring 1785. Vid den sydvästra fastighetsgränsen finns en uthusbyggnad från sekelskiftet 1900. I fastighetens södra del, och med långsidan i liv med Adelsgatan, finns en affärslokal från 1700-talets andra hälft. Den är tillbyggd i omgångar, in mot gården och längs den sydvästra fastighetsgränsen. Mellan de två byggnaderna längs Adelsgatan finns en mindre kiosk, uppförd omkring 1920. Fastighetens gårdsrum avskärmas av höga murar och plank. Mot Adelsgatan finns en enkel brunmålad plankdörr som leder in till gården. Längs fastighetsgränsen mot Södra Murgatan löper ett rödmålat plank, vilket bryts upp av en inkörsport. På fastigheten finns även en cykeluppställningsplats, vilken skyddas av ett skärmtak på en stolpkonstruktion. Gården är delvis gräsbevuxen samt grusbelagd och har gångar av cement- och kalkstensplattor. Växtligheten domineras av fruktträd och rosenbuskar.

Fastighetens två skiftesverkshus, från 1700-talets andra hälft, är tydligt präglade av närheten till handelsstråket Adelsgatan. Den bevarade traditionella bebyggelsen med den karaktärisitiska avskärmningen mot gaturummet betingar såväl ett kulturhistoriskt som ett miljöskapande värde för kvarter och stadsdel.


Tillbaka...