All information...

Fastighet: Slupen 5

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Slupen är ett avlångt och kilformat område, som sträcker sig från Strandgatan i väster till Specksrum i öster. I norr begränsas kvarteret av Specksgränd och i söder av Rostockergränd. Före den nu rådande fastighetsbenämningen tillhörde Slupen Norderrotens första kvarter, med tomterna nummer 47-53. Kvarteret ligger i den norra delen av Visbys medeltida stadskärna, just intill Kruttornet och inseglingsrännan till den medeltida hamnen. I kvarteret finns medeltida lämningar efter bland annat det så kallade Segelhuset. Detta var en större stenbyggnad, varav synliga murrester kvarstod ovan mark ännu på 1600-talet. Segelhusets funktion kan ha varit gillehus för sjöfarande eller fyr för fartygen nattetid, genom lanternor som hängdes ut genom fönstren. Namnet Segelhuset kan också gå tillbaka på ordet sigill och antyda en rättslig funktion. På kartan från 1646 markeras kvarteret Slupen som en rektangel om ungefär 13x28 meter, vilket skulle kunna motsvara Segelhusets ursprungliga utbredning. Såväl under mark som ingående i några källare kvarstår idag rester efter detta hus. Kvarteret Slupen har ursprungligen sträckt sig längre österut, grundmurar till ett stenhus påträffades där vid grävningsarbeten i början av 1900-talet.

Mattias Schilders karta från 1696-97 visar att kvarteret vid denna tid hade samma utsträckning som det har idag och att tomterna var bebyggda. Tomtindelningen var dock en annan än dagens. En man vid namn Holger Jönsson ägde sannolikt hela kvarteret, men bodde där inte själv utan arrenderade ut fyra tomter. Övriga delar av kvarteret låg öde i ruiner. Under det expansiva 1700-talet verkar tomterna ha förändrats åtskilligt. Mindre tomter köptes av grannar intill och införlivades till större fastigheter. Under 1800-talet kom tomtbilden att stabiliserats.

Kvarteret omfattar sex fastigheter som i huvudsak präglas av enklare träbebyggelse med ursprung från 16- och 1700-talen i skiftesverk eller knuttimmer. Den äldre bostadsbebyggelsen har i samtliga fall moderniserats och byggts om och till under 1900-talet, samtliga trähus har reveterats. Fastigheten Slupen 1 har inga rester kvar av den äldre träbebyggelsen. Slupen 1 har istället använts som trädgård av Visby stads barnhem från mitten av 1800-talet fram till mitten av 1900-talet, då fastigheten bebyggdes med tidstypisk villabebyggelse. Under 1900-talet har utvecklingen medfört att kvarteret förvandlats från fattigbebyggelse till en eftertraktad bostadsmiljö.

Kvarteret är placerat i den del av staden som kallats för Gajlroten, vilket anspelar på 17- och 1800-talens fiskarebefolkning som tillsammans med hantverkare dominerat i kvarteret och stadsdelen. Öster om Slupen 1, där det idag finns en parkering, har det legat en mindre paviljongsbyggnad i trä för försäljning av mejerivaror. Byggnaden revs under 1900-talets början, men dessförinnan utgjorde den en central punkt i det handelscentrum som främst under 1800-talet var lokaliserat kring gatusträckningen Specksrum. Fasta affärsrörelser och hantverkare fanns i de kringliggande gårdarnas bebyggelse. Idag finns ingen handel kring platsen Specksrum eller i kvarteret Slupen, däremot bedrivs på fastigheten Slupen 6 en kaféverksamhet som kan sägas komplettera de idylliska promenadstråken. Kvarteret är väl sammansatt med en enhetlig bebyggelse och med slutna gårdar längs med gatusträckningarna.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Slupen 5 är en mindre bostadsfastighet i kvarterets västra hörn, gränsande mot Strandgatan i väster och Specksgränd i norr. Avgränsningen av fastigheten har sannolikt varit densamma sedan tomten åter bebyggdes under 1600-talet, efter att ha legat i ruiner. Kartan från 1696-97 anger att det på nuvarande Slupen 4 och 5 fanns ett öde hus som benämndes Kösters hus eller Segelhuset. Medeltida rester finns på fastigheten från denna byggnad i form av murverk i huvudbyggnaden samt en rundpelare i trädgården. Lämningarna tyder på att här funnits en högkällare, vilken varit sammanbyggd med en motsvarande del på Slupen 4.

Idag finns på fastigheten ett av stadsdelens mer sällsynta bostadshus av sten från 1800-talet, troligen med äldre ursprung. Byggnaden är placerad på fastighetens västra del och är senare utbyggd mot det sydöstra hörnet, där det tidigare funnits enklare uthus och bodar i trä. Fastigheten har en plattbelagd mindre gård, som avskärmas mot Specksgränd via en mur krönt med tegelpannor med ingångsport. Fastigheten har tidigare främst bebotts av enklare folk, så som fiskare och sjömän.

De medeltida lämningarna och den väl bevarade tomtavgränsningen från 1600-talet ger fastigheten ett kulturhistoriskt värde. Exteriört har fastigheten och dess bebyggelse välbevarat utseende från 1800-talets slut, vilket även bidrar till ett miljö- och rumsskapande värde.


Tillbaka...