All information...

Fastighet: Stapeln 11

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Stapeln är ett rektangulärt format kvarter som är beläget strax öster om Visbys medeltida stadskärna. Det gränsar till Adelsgatan i sydöst, Klockgränd i sydväst, Vårdklockegatan i nordväst och Klockgjutaregränd i nordost. Adelsgatan är en gammal infartsväg till staden. Under 1600-talets mitt utgjorde marken för kvarteret åkermark. Kvarteret utgör ett av de sist planlagda kvarteren på denna del av Klinten. På kartan från 1696-97 är kvarteret utlagt med en ungefärlig omfattning, som dagens, utan Klockgjutaregränd åt norr. Området omfattades vid den här tiden fortfarande främst av åker, med undantag av tre tomter utmed Vårdklockegatan. Dessa tomter var bebyggda med stugor med tillhörande kålgårdar. Under 1700-talets mitt tillhörde hela kvarteret stadskaplanen. På kartan från 1750 kan man se strukturer i området och sannolikt är det nu som den mindre trähusbebyggelsen börjar växa fram. Området beboddes av hantverkare, sjömän och arbetare. Fastigheten Stapeln 3 ägdes under 1700-talets andra hälft av den numera välkände superintendenten, Israel Kolmodin. Vid slutet av 1800-talet genomgick kvarteret kraftiga förändringar i samband med den affärsverksamhet som etablerades längs handelstråket Adelsgatan. Den äldre småskaliga bebyggelsen revs och ersattes av byggnader med större volym, vilka längs Adelsgatan inreddes med butiker i bottenplanet och lägenheter i de övre planen. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens andra kvarter med tomtnummer 29, 30-35 och 42-44.

Kvarterets nuvarande tomtindelning, med nio fastigheter, är i stort sett densamma som under 1700-talets andra hälft. Enda undantaget utgörs av nuvarande Stapeln 11, som ursprungligen utgjorde två tomter, men som varit sammanslagna sedan 1900-talets första hälft. I kvarterets nordöstra del finns en trädgårdstomt, vilken har stått obebyggd alltsedan 1800-talets början. Rester efter ett medeltida stenhus kvarstår eventuellt på fastigheterna Stapeln 3 och 4. Två av huvudbyggnaderna har en välbevarad exteriör och utformning från 1800-talets andra hälft. I kvarterets sydvästra del finns två bevarade skiftesverkshus. Längs Vårdklockegatan ligger ett trappgavelhus från 1800-talets andra hälft. Två moderna byggnader är uppförda längs Adelsgatan och Vårdklockegatan. Kvarterets bebyggelse är komplex och bevarar byggnader från flera tidsperioder.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Stapeln 11 är belägen i det sydöstra hörnet av kvarteret, gränsande till Adelsgatan i sydöst och Klockgränd i sydväst. Den nuvarande fastigheten utgjordes under 1700-talet av två tomter, Klinteroten II:29 och 44. Tomt nummer 29 utgjorde den västra delen av nuvarande fastigheten och tomt nummer 44 var belägen i hörnet Adelsgatan/Klockgränd. Enligt 1785 års husklassifikation var tomt 29 bebyggd med ett trähus med tegel- och brädtak, ett trähus med tegeltak samt ett stall med brädtak. På tomt nummer 44 fanns ett trähus med tegeltak och ett stall med brädtak. På kartan från 1883 var tomterna fortfarande separerade. Den västra tomten var bebyggd med ett hus med långsidan ut mot Klockgränd och ett bakbygge in mot gården. Längs den nordöstra fastighetsgränsen fanns en uthuslänga. Den sydöstra tomten var bebyggd med en vinkelbyggnad i hörnet Adelsgatan/Klockgränd. 1951 revs den äldre bebyggelsen. I samband med detta slogs de två tomterna samman och kom att bilda Stapeln 11.

Den nuvarande huvudbyggnaden som uppfördes 1951 utgörs av ett bostadshus med butik placerat med gaveln ut mot Adelsgatan. Längs Klockgränd är byggnaden uppdelad i tre synbart olika enheter för att huset i utformning, höjd och volym skall smälta in bland den befintliga kvartersbebyggelsen. I fastighetens nordöstra del finns ett gårdshus från samma år. Fastighetens gårdsrum är avskärmat mot gaturummet genom bebyggelsen. I övrigt avgränsas den av vitputsade murar. Byggnadskroppen ut mot Klockgränd inrymmer i den nordvästra delen ett portlider. Portlidrets västra innervägg är putsad medan den motsvarande är klädd med brunbetsad stående panel. I portlidret finns en svartmålad smidesgrind. Innergården är belagd med gräsmatta samt cementplattor och är bevuxen med låga buskar och rosor.

Sedan 1930-talet har det bedrivits sko- och läderhandel på fastigheten, en verksamhet som präglar fastighetens huvudbyggnad.

Fastigheten med dess inneslutna gårdsrum utgör ett gott exempel på 1950-talets arkitektur, med anpassaning till Visbys traditionella formspråk. Fastigheten har ett såväl arkitektoniskt som ett miljöskapande värde.


Tillbaka...