All information...

Fastighet: Stapeln 4

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Stapeln är ett rektangulärt format kvarter som är beläget strax öster om Visbys medeltida stadskärna. Det gränsar till Adelsgatan i sydöst, Klockgränd i sydväst, Vårdklockegatan i nordväst och Klockgjutaregränd i nordost. Adelsgatan är en gammal infartsväg till staden. Under 1600-talets mitt utgjorde marken för kvarteret åkermark. Kvarteret utgör ett av de sist planlagda kvarteren på denna del av Klinten. På kartan från 1696-97 är kvarteret utlagt med en ungefärlig omfattning, som dagens, utan Klockgjutaregränd åt norr. Området omfattades vid den här tiden fortfarande främst av åker, med undantag av tre tomter utmed Vårdklockegatan. Dessa tomter var bebyggda med stugor med tillhörande kålgårdar. Under 1700-talets mitt tillhörde hela kvarteret stadskaplanen. På kartan från 1750 kan man se strukturer i området och sannolikt är det nu som den mindre trähusbebyggelsen börjar växa fram. Området beboddes av hantverkare, sjömän och arbetare. Fastigheten Stapeln 3 ägdes under 1700-talets andra hälft av den numera välkände superintendenten, Israel Kolmodin. Vid slutet av 1800-talet genomgick kvarteret kraftiga förändringar i samband med den affärsverksamhet som etablerades längs handelstråket Adelsgatan. Den äldre småskaliga bebyggelsen revs och ersattes av byggnader med större volym, vilka längs Adelsgatan inreddes med butiker i bottenplanet och lägenheter i de övre planen. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens andra kvarter med tomtnummer 29, 30-35 och 42-44.

Kvarterets nuvarande tomtindelning, med nio fastigheter, är i stort sett densamma som under 1700-talets andra hälft. Enda undantaget utgörs av nuvarande Stapeln 11, som ursprungligen utgjorde två tomter, men som varit sammanslagna sedan 1900-talets första hälft. I kvarterets nordöstra del finns en trädgårdstomt, vilken har stått obebyggd alltsedan 1800-talets början. Rester efter ett medeltida stenhus kvarstår eventuellt på fastigheterna Stapeln 3 och 4. Två av huvudbyggnaderna har en välbevarad exteriör och utformning från 1800-talets andra hälft. I kvarterets sydvästra del finns två bevarade skiftesverkshus. Längs Vårdklockegatan ligger ett trappgavelhus från 1800-talets andra hälft. Två moderna byggnader är uppförda längs Adelsgatan och Vårdklockegatan. Kvarterets bebyggelse är komplex och bevarar byggnader från flera tidsperioder.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Stapeln 4 är belägen i den östra delen av kvarteret Stapeln och gränsar till Adelsgatan i sydöst. Fastigheterna Stapeln 2, 3 och 4 har en gemensam ägare och huvudbyggnaden och förrådshuset på tomterna 3 och 4 är gemensamma för fastigheterna. Fastigheterna Stapeln 3 och 4 har varit samägda sedan 1895 och troligen var det då som fastigheten fick sin nuvarande tomtgräns. Sannolikt infästes och bebyggdes fastigheten under 1700-talets mitt. Enligt husklassifikationen 1785 var marken för nuvarande Stapeln 4 bebyggd med ett trähus med brädtak på statlig jord och benämndes Klinteroten II: 43. På kartan från 1883 är nuvarande Stapeln 3 och 4 fortfarande separerade från varandra. Det ovan nämnda trähuset låg troligen med långsidan ut mot Adelsgatan. Vid fastighetens sydvästra fastighetsgräns låg två uthusbyggnader. Samtliga byggnader revs under 1800-talets slut i samband med att den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes och byggdes samman med huvudbyggnaden på Stapeln 3. Samtidigt uppfördes de nuvarande, gemensamma gårdshusen vilka beskrivs ovan på Stapeln 3. Fastighetens gårdsrum avskärmas ut mot Adelsgatan av en inkörsport. Inkörsporten har en träomfattning med höga sidoposter och en överliggare. Porten är klädd med smal stående panel. Trädgården är belagd med grus.

Fastigheten representerar de större gårdar i området som kring 1800-talets slut genomgick kraftiga förändringar och anpassades till affärsverksamhet. Huvudbyggnadens stomme bevarar medeltida murverk. Fastigheten har en väl bevarad 1800-talsbebyggelse och betingar såväl ett betydande kulturhistoriskt värde som ett miljöskapande värde för kvarter och stadsdel. Fastighetens byggnad 1 finns även beskrivna på Stapeln 3.


Tillbaka...