All information...

Fastighet: Stapeln 7

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Stapeln är ett rektangulärt format kvarter som är beläget strax öster om Visbys medeltida stadskärna. Det gränsar till Adelsgatan i sydöst, Klockgränd i sydväst, Vårdklockegatan i nordväst och Klockgjutaregränd i nordost. Adelsgatan är en gammal infartsväg till staden. Under 1600-talets mitt utgjorde marken för kvarteret åkermark. Kvarteret utgör ett av de sist planlagda kvarteren på denna del av Klinten. På kartan från 1696-97 är kvarteret utlagt med en ungefärlig omfattning, som dagens, utan Klockgjutaregränd åt norr. Området omfattades vid den här tiden fortfarande främst av åker, med undantag av tre tomter utmed Vårdklockegatan. Dessa tomter var bebyggda med stugor med tillhörande kålgårdar. Under 1700-talets mitt tillhörde hela kvarteret stadskaplanen. På kartan från 1750 kan man se strukturer i området och sannolikt är det nu som den mindre trähusbebyggelsen börjar växa fram. Området beboddes av hantverkare, sjömän och arbetare. Fastigheten Stapeln 3 ägdes under 1700-talets andra hälft av den numera välkände superintendenten, Israel Kolmodin. Vid slutet av 1800-talet genomgick kvarteret kraftiga förändringar i samband med den affärsverksamhet som etablerades längs handelstråket Adelsgatan. Den äldre småskaliga bebyggelsen revs och ersattes av byggnader med större volym, vilka längs Adelsgatan inreddes med butiker i bottenplanet och lägenheter i de övre planen. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens andra kvarter med tomtnummer 29, 30-35 och 42-44.

Kvarterets nuvarande tomtindelning, med nio fastigheter, är i stort sett densamma som under 1700-talets andra hälft. Enda undantaget utgörs av nuvarande Stapeln 11, som ursprungligen utgjorde två tomter, men som varit sammanslagna sedan 1900-talets första hälft. I kvarterets nordöstra del finns en trädgårdstomt, vilken har stått obebyggd alltsedan 1800-talets början. Rester efter ett medeltida stenhus kvarstår eventuellt på fastigheterna Stapeln 3 och 4. Två av huvudbyggnaderna har en välbevarad exteriör och utformning från 1800-talets andra hälft. I kvarterets sydvästra del finns två bevarade skiftesverkshus. Längs Vårdklockegatan ligger ett trappgavelhus från 1800-talets andra hälft. Två moderna byggnader är uppförda längs Adelsgatan och Vårdklockegatan. Kvarterets bebyggelse är komplex och bevarar byggnader från flera tidsperioder.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Stapeln 7 är belägen i den sydvästra delen av kvarteret Stapeln, gränsande till Klockgränd i sydväst. Enligt 1697 års karta utgjorde troligen marken för nuvarande Stapeln 7 en tomt, nummer 19. Denna tomt var bebyggd med en stuga med tillhörande kålgård. Fastigheten infästes under 1700-talets mitt och har troligen bevarat sin tomtgräns sedan dess. Enligt husklassifikationen 1785 var tomten bebyggd med ett trähus med tegeltak och ett brygghus med brädtak och benämndes Klinteroten II: 30. På 1883 års karta finns en byggnad markerad i fastighetens västra del med gaveln mot Klockgränd. Byggnaden var utbyggd i vinkel längs den norra fastighetsgränsen. Öster om vinkelbyggnaden fanns en uthuslänga placerad längs den norra tomtgränsen. Uthuslängan revs sannolikt vid 1950-talets mitt. 1902 uppfördes ett nytt bostadshus i fastighetens östra del.

Den nuvarande bebyggelsen utgörs av bostadshuset från 1902 placerat med långsidan i liv med Klockgränd och vinkelbyggnaden från 1700-talets mitt. Troligen motsvarar vinkelbyggnaden helt eller delvis en av de båda byggnader som omnämns i husklassifikationen 1785. Fastighetens gårdsrum avgränsas mot Klockgränd av en KC-putsad och kvastad mur. Muren är avtäckt med brädor och bryts upp av en inkörsport. Porten är klädd med brunmålad stående panel. Trädgården är gräsbevuxen och har planteringar med rosor samt fläderbuskar.

Fastigheten har sannolikt bevarat sin tomtgräns sedan 1700-talets mitt och speglar väl bebyggelseutvecklingen fram till sekelskiftet 1900. Fastigheten har såväl ett kulturhistoriskt som ett miljöskapande värde för bebyggelsemiljön på den Södra Klinten.


Tillbaka...