All information...

Fastighet: Stenklivet 11

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Stenklivet är beläget i den södra delen av Visby innerstad. Det gränsar till Slottsbacken i väster, passagen Stenklivet i norr, Björngränd i öster och Södertorg i söder. Kvarterets västra del ligger nedanför klintkanten och den östra ovanför. Området utgjorde åkermark tillhörande Visborg slott fram till 1600-talets slut, då det började bebyggas med ett antal mindre trähus och tillhörande kålgårdar. Gatunätet i området lades ut under 1700-talets första hälft och de flesta av kvarterets fastigheter infästes och bebyggdes kort därefter. På 1700-talet var flertalet fastigheter endast bebyggda med ett bostadshus och endast ett fåtal hade uthusbebyggelse.

1700-talets bebyggelsestruktur fanns kvar i kvarteret fram till decennierna kring sekelskiftet 1900, då större delen av den idag befintliga bebyggelsen uppfördes. Kvarteret, som idag består av sju fastigheter, avgränsas mot norr och söder av större byggnader. Rester av den småskaliga 1700- och 1800-talsbebyggelsen finns främst i den mellersta och den västra delen, ut mot Slottsbacken. Fastigheternas huvudbyggnader utgörs huvudsakligen av bostadshus. Befolkningen har genom åren främst bestått av arbetare och sjömän samt en mindre del med hantverkare och ämbetsmän.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Stenklivet 11 är kvarterets minsta tomt, belägen i kvarterets norra del och gränsande till passagen Stenklivet i väster och norr. Enligt Schilders karta från 1696-97 ingick marken för fastigheten i en av Bertel Eisenbergs tomter i området, alla markerade på kartan med nummer 2. Det är osäkert om det fanns någon bebyggelse på denna del av tomten vid 1600-talets slut. Sannolikt fick tomten sin nuvarande omfattning vid infästet, någon gång kring 1700-talets mitt. Före den nu rådande fastighetsindelningen benämndes den Klinteroten I:21. Enligt husklassifikationen från 1785 var den bebyggd med ett trähus och ett kök, båda med brädtak. På kartan från 1883 finns två byggnader markerade på fastigheten. Ett bostadshus, sannolikt från 1800-talets andra hälft, med ett par mindre, något senare tillbyggnader, upptar lite mer än hälften av tomtens södra del. Nordost om bostadshuset, med långsidan invid den östra tomtgränsen, finns ett mindre uthus.

Idag har fastigheten kvar 1800-talets bebyggelsestruktur, med 1800-talets bostadshus och ett mindre uthus, ett förråd. Det är osäkert om det befintliga förrådet motsvarar det på 1883 års karta. Det äldre uthuset har sannolikt ersatts av en ny avträdesbyggnad, med samma storlek och placering, vid uppförandet av ett intilliggande, större bostadshus på grannfastigheten i öster, nuvarande Stenklivet 12, under 1900-talets första årtionde.

Fastigheten avgränsas mot norr av ett rödmålat plank med en enkel gångdörr i samma utförande. Den väl avskärmade gården saknar nästan helt växtlighet, men väster om bostadshuset finns en mindre gräsbevuxen plan och en rabatt med växtlighet i form av en syrén och diverse blommor.

Fastigheten har ett kulturhistoriskt värde genom det exteriört välbevarade bostadshuset från 1800-talet och den något yngre, mindre förrådsbyggnaden samt den karaktäristiska avskärmade gårdsmiljön, vilket även bidrar till ett stort miljöskapande värde för stadsdelen.


Tillbaka...