All information...

Fastighet: Stenklivet 9

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Stenklivet är beläget i den södra delen av Visby innerstad. Det gränsar till Slottsbacken i väster, passagen Stenklivet i norr, Björngränd i öster och Södertorg i söder. Kvarterets västra del ligger nedanför klintkanten och den östra ovanför. Området utgjorde åkermark tillhörande Visborg slott fram till 1600-talets slut, då det började bebyggas med ett antal mindre trähus och tillhörande kålgårdar. Gatunätet i området lades ut under 1700-talets första hälft och de flesta av kvarterets fastigheter infästes och bebyggdes kort därefter. På 1700-talet var flertalet fastigheter endast bebyggda med ett bostadshus och endast ett fåtal hade uthusbebyggelse.

1700-talets bebyggelsestruktur fanns kvar i kvarteret fram till decennierna kring sekelskiftet 1900, då större delen av den idag befintliga bebyggelsen uppfördes. Kvarteret, som idag består av sju fastigheter, avgränsas mot norr och söder av större byggnader. Rester av den småskaliga 1700- och 1800-talsbebyggelsen finns främst i den mellersta och den västra delen, ut mot Slottsbacken. Fastigheternas huvudbyggnader utgörs huvudsakligen av bostadshus. Befolkningen har genom åren främst bestått av arbetare och sjömän samt en mindre del med hantverkare och ämbetsmän.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Stenklivet 9 är belägen i kvarterets nordvästra del, gränsande till Slottsbacken i väster och passagen Stenklivet i norr. Fram till 1800-talets mitt ingick den i en större tomt tillsammans med nuvarande Stenklivet 8 i söder. På 1697 års karta ingår denna i en av Bertel Eisenbergs tomter i området, alla markerade på kartan med nummer 2. Möjligen motsvarar tomten den av hans tomter som var bebyggd med ”trenne krogar”. Under 1700- och fram till 1800-talets andra hälft ägdes fastigheten främst av familjer med hantverkare och yrkesarbetare, följt av personer med anknytning till sjö- och hamnnäringen, fram till 1900-talets mitt. Vid tiden för 1785 års husklassifikation var tomten infäst och utgjorde tomt nummer 29 i Klinterotens första kvarter. Denna var bebyggd med ett trähus med tegeltak. Sannolikt motsvarar denna byggnad fastighetens befintliga bostadshus. Vid 1800-talets mitt hade tomten avdelats från nuvarande Stenklivet 8 och kom att fram till den nu gällande fastighetsindelningen att betecknas tomt 29½. Fastigheten har i stort sätt behållit samma tomtgräns sedan dess.

Idag finns det två byggnader på fastigheten. Det om- och tillbyggda bostadshuset, från 1700-talets andra hälft, är placerat med långsidan utmed Slottsbacken i väster. I fastighetens östra del, alldeles nedanför Klinten finns ett mindre gårdshus med bostadsrum och tvättstuga. Det ersatte i början av 1970-talet en äldre föregångare med samma placering, vars äldsta delar troligen härrörde från 1800-talets senare del. Samtidigt som gårdshusets uppförande, försågs bostadshuset med en tillbyggnad med samma exteriöra utformning. Tomten avgränsas av plank åt söder och åt norr. Planket mot norr följer passagen Stenklivet och avskärmar gården från insyn. Mot norr bryts planket upp av en enkel bräddörr. På gården finns en uteplats i form av ett trädäck och växtligheten utgörs främst av rosenbuskar.

Fastigheten har ett stort kulturhistoriskt värde i bostadshusets bevarade skiftesverksstomme från 1700-talet. Den karaktäristiska placeringen av byggnaderna och avskärmningen ger den även ett miljöskapande värde för kvarterets arkitektoniska helhet.


Tillbaka...