All information...

Fastighet: Städet 1

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret omfattar idag en fastighet och ligger mellan S:t Hansgatan, Mellangatan, Kronstallgränd och Trappgränd. Det har varit bebyggt sedan medeltid, då det utgjorde två kvarter, delade av en gränd. Under medeltiden utgjordes bebyggelsen av stenhus varav fem har lokaliserats. Under 1600-talet utlades den medeltida gränden till tomtmark och kvarteret utgör två parallella tomter. Kvarterets omfattning har inte ändrats nämnvärt i sin utsträckning sedan dess. Det är under 1800-talets andra hälft som de båda tomterna i kvarteret slås samman till en. Kvarteret har under 1600-, 1700- och 1800-talet varit bebyggt med både trä-, sten - och korsvirkeshus. Den äldre bebyggelsen revs i samband med att Riksbankshuset uppfördes 1934. Kvarteret präglas av den denna offentliga funktionalistiskt utformade byggnad och trots att bankhuset idag fungerar som bostäder har den behållit sin karaktär.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten omfattar hela kvarteret Städet och angränsar till Mellangatan, S:t Hansgatan, Kronstallgränd och Trappgränd. Inom dess tomtavgränsningar har man funnit rester efter medeltida byggnader i form av murar samt en medeltida källare. Under 1600-talets slut utgjorde fastigheten två tomter. Den norra delen ägdes enligt en tomtförteckning från 1697 av Johan Bartsch, och omfattade ett trähus med gårdsrum. Den södra tomten ägdes av Sven Nilson Berg, och omfattade ett hus av korsvirke mot S:t Hansgatan med gårdsrum. Enligt 1785 års husklassifikation var den norra tomten då bebyggd med ett trähus med tegeltak samt ett stall med brädtak. Den södra delen av tomten omfattade troligen den, i 1697 års förteckning, nämnda korsvirkesbyggnaden med tegeltak. Inom tomten fanns även ett trä- och stenhus med tegeltak, en träbyggnad med tegeltak, en bod av trä med brädtak och ett stall av trä med brädtak. På en karta från 1856-60 omfattar fastigheten fortfarande två tomter, men på 1883 års karta har den avskiljande tomtgränsen försvunnit. Ett fotografi från 1890-talet visar kvarteret längs S:t Hansgatan, med två låga putsade hus med tegeltäckta sadeltak och fönsterluckor. Det ena hade korsvirkesgavel mot norr. I det sydöstra hörnet av kvarteret låg ett korsvirkeshus daterat till 1500-talet. Det syns på fotografiet som en putsad byggnad i två våningar med ett tegeltäckt sadeltak. Det stod kvar fram till 1906, då det flyttades till den Burmeisterska trädgården, Burmeister 4, där det fortfarande finns kvar. Fastigheten hade tidigare flera hus representerande från 1500-, 1600-och 1700-talen, men dessa revs inför uppförandet av riksbanken. Ett av de två lägre husen, som var från 1600-talets slut, ska ha haft målningar utförda av Johan Bartsch d y.

Fastigheten omfattar idag ett stort bankhus samt ett garage. Riksbanken uppfördes 1934 av Erik Lallerstedt och garaget tillkom 1981. Bankhuset sträcker sig längs S:t Hansgatan med gavlarna mot Kronstallgränd och Trappgränd. Garaget ligger på bankhusets västra sida. Trädgården vilken är planerad av Lallerstedt, avskärmas åt väster, söder och norr av kalkstensmurar.

Fastigheten är med sitt välbevarade Riksbankshus och den tillhörande trädgården en av få representanter för 1930-talets arkitektur i Visby innerstad och utgör en arkitektonisk helhet med ett stort kulturhistoriskt- och arkitekturhistoriskt värde.


Tillbaka...