All information...

Fastighet: Svartbrodern 3

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Svartbrodern är ett rektangulärt till formen och ligger i Visby innerstads centrala del, gränsande till Mellangatan i väster och S:t Hansgatan i öster samt till Brännerigränd i norr och Rådstugugränd i söder. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret S:t Hansrotens första kvarter tomtnummer 3 och Strandrotens tredje kvarter tomtnummer 6.

Under medeltiden delades kvarteret i två delar av en mellanliggande gränd, som löpte mellan S:t Hansgatan och Mellangatan. Kvarteren var sannolikt tätbebyggda under medeltiden. Flera byggnader med medeltida murverk kvarstår än idag och grunder ytterligare hus finns under mark. De två kvarteren slogs samman redan innan 1646 och Svartbrodern fick redan då ungefär densamma begränsningen som idag. Enligt 1697 års karta var kvarteret indelat i fyra tomter, vars bebyggelse bestod av både sten- och trähus. En stor del av den medeltida bebyggelsen låg vid den här tiden öde eller i ruiner, och kom senare att rustas upp eller att rivas.

I mitten av 1700-talet omnämns kvarteret som Rådstugan. På nuvarande Svartbrodern 2 i kvarterets östra del låg vid denna tid och fram till slutet av 1700-talet stadens rådhus. Under 1800-talets andra hälft fanns en strävan att öppna upp gaturummet och ge den kompakta stenstaden gröna ytor och mera ljus. Dagens öppna plats på Svartbrodern 2 är ett resultat av denna satsning. Den västra delen av kvarteret utgjorde under 1700-talet en större fastighet som inrymde en borgargård. Kring mitten av 1800-talet avstyckades den västra delen i två hälfter och kvarteret fick då i stort sett sin nuvarande indelning. De västra fastigheterna, Svartbrodern 1 och 3, består idag av två fina gårdsmiljöer med välbevarad bebyggelse från dels medeltiden och dels det sena 1800-talet.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Svartbrodern 3 ligger i kvarterets sydöstra del och gränsar därmed till Mellangatan i väster och Rådstugugränd i söder. På fastigheten finns tre välbevarade medeltida byggnader, varav det ena är det så kallade Dahlströmska huset, som består av två sammanbyggda medeltida hus.

Enligt kartan från 1697 utgjorde Svartbrodern 3 två hela tomter samt delar av de nuvarande fastigheterna Svartbrodern 1 och 2. På markområdet för nuvarande Svartbrodern 3 fanns ett stenhus samt ett trähus med tillhörande stall och gårdsrum. Flera av de medeltida byggnaderna låg vid den här tiden i ruin och omnämns därför inte i byggnadsförteckningen. Under 1700-talet utgjorde fastigheten en större tomt tillsammans med nuvarande Svartbrodern 1. Enligt husklassifikationen 1785 ingick ett tegelhus, ett trähus, ett brygghus av sten, en stenbod, ett packhus av sten samt ett vagnshus och en lada i trä i fastighetens bebyggelse. Det är dock oklart vilka byggnader som hörde till vilken fastighet. Den nuvarande huvudbyggnadens östra del tillhörde tidigare grannfastigheten Svartbrodern 2, men införlivades troligen med fastigheten kring 1800-talets mitt då denna sannolikt fick dagens utbredning.

Idag omfattar fastigheten det Dahlströmska huset i tegel från 1200-talet, som är placerat med långsidan längs Rådstugugränd och något indraget på tomten från Mellangatan. Ihopbyggt med detta hus på den östra sidan finns en något äldre byggnadskropp, som mot norr är sammansatt med ännu en byggnad. I tomtens nordöstra del ligger ett högt medeltida packhus med gaveln vänd mot den öppna platsen på Svartbrodern 2. Ett soprum tillkom 1984 vid huvudbyggnadens västra gavel. Fastighetens gårdsrum är omgärdat med en mur mot gaturummet, ett plank mot grannfastigheten i norr och en sentida kalkstensmur mot öster. I det sydvästra hörnet har muren ett avfasat hörn med en tvådelad inkörsport i stående träpanel. Gården är omväxlande belagd med kullersten, gatusten och kalkstensflis och har en varierande växtlighet.

Fastigheten har med den mycket välbevarade medeltida bebyggelsen och den intressanta gårdsmiljön ett högt byggnads- och kulturhistoriskt värde samt ett miljöskapande värde i stadskärnan.


Tillbaka...