All information...

Fastighet: Säcken 6

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Säcken utgör ett triangulärt område i stadens norra stadsdelar, i söder angränsande kvarteren Briggen och Ankaret som ingår i den centrala stadsdelen, stadskärnan. I väster avgränsas kvarteret av S:t Olofs gränd, i sydost av Specksrum och i nordost av Vattugränd. Kvarteret Säcken ingår i den stadsdel som kallas ”gajlroten”. Namnet har sitt ursprung i det faktum att det till största delen var fiskare (gajlar=gälar mm) som utgjorde kvarterens befolkning från åtminstone 1600-talet och framåt.

Under medeltiden utgjorde kvarteret den norra utkanten av stadskärnan. Området var då bebyggt med glesare stenhusbebyggelse, mindre packhus och bostadshus samt trähus. De senare utgjordes av enklare bostadshus, vilka beboddes av småhantverkare och fiskare. Huvudgatan Specksrum som tillsammans med Rostockergränd förbinder Strandgatan med S:t Hansgatan/Tranhusgatan/Smedjegatan var en av huvudgatorna under medeltiden. På 1646 års karta syns kvarterets utbredning nästa överensstämma med dagens. Det är endast den södra spetsen av nuvarande kvarter som saknas på den tidigaste kartan. Ungefär femtio år senare, enligt kartan från 1696-97, har kvarteret ändrat utsträckning, och har i och med det samma utsträckning som idag.

Tomtstrukturen i kvarteret har dock förändrats mycket sedan dess. I slutet av 1600-talet bestod kvarteret av tomterna nummer 261-265. Tomtindelningen kom sedan, på 1780-talet, att ändras och kvarteret bestod då av tre fastigheter; Norderroten II:58, 59-63 samt 64. Avstyckningar och sammanslagningar av tomter har pågått fram till sena 1900-talet. Idag utgörs kvarteret av fyra fastigheter.

Under 1700-talets slut intensifierades befolkningsökningen i området och kvarteret bebyggdes och befolkades av stadens enklare samhällsskick. Det var också vid den tiden nuvarande bebyggelsemönster grundlades. Flera av de då uppförda byggnaderna utgör, helt eller delvis, dagens bebyggelse. Idag karaktäriseras kvarteret av denna tidigare bebyggelse från 1700-talet, de lite mindre skiftesverkshusen som slagits ihop och förändrats till att passa ett mer modernt 1900-talsboende.

Fastighetsbeskrivning:

Säcken 6 är den största fastigheten i kvarteret och belägen i dess södra del. Bebyggelsen utgörs dels av ett bostadshus, som ligger längs Specksrum och dels av en uthuslänga, som även den används för bostadsändamål, i fastighetens västra del, längs S:t Olofs gränd.

Fastigheten var tidigare uppdelad på flera mindre tomter. Flera av dessa har varit bebyggda med enklare bostadshus och ekonomibyggnader av trä. År 1697 anges åtminstone tre olika tomter som helt eller delvis motsvarar dagens fastighet. Dessa hade beteckningarna 261, 264 och 265 och var och en var bebyggda med trähus. I slutet av 1700-talet bildades i kvarteret en stor enhet bestående av nuvarande Säcken 6, 7 och västra halvan av nr 8 och fick tomtbeteckningarna Norderroten II:59-63. Denna var, enligt husklassifikationen 1785, bebyggd med ett flertal trähus samt ett stall och en verkstad och alltså i praktiken uppdelad på flera småtomter. Utsträckningen av respektive tomter anges inte på kartan.

Bebyggelsestrukturen på enheten ändrades under 1800-talet, då byggnader revs eller på något sätt förändrades. 1932 ändrades namnet på fastigheten till Säcken 1. Efter en avstyckning, år 1966, kom nuvarande Säcken 7 och 8 att tillsammans utgöra en tomt med beteckningen Säcken 5. Det som blev kvar av den stora tomten Säcken 1, fick beteckningen Säcken 4. Nuvarande storlek och namn, Säcken 7, fick fastigheten vid en fastighetsreglering år 1973. Den nuvarande bebyggelsen och trädgården har förändrats till en senare villakaraktär med 1960-talsprägel. Den före detta uthusbyggnaden i väster bevarar en enkel karaktär från tidigare 1900-tal. Fastigheten med sin ursprungliga bebyggelse har ett miljöskapande värde i sin omgivning.


Tillbaka...