Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Berget 16

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Berget 16 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1870 
 Byggnaden färdigställd  1870 
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  C-J. Björkander 
 Byggdatumkommentar  1870-tal 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad, Läkarmottagning 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Nyrenässans 
 Våningar  Två våningar med inredd vind 
 Plantyp   
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel  Grund: Kalksten 
 Fasadmaterial  PUTS, slät gul. 
 Övriga fasaddetaljer  Fasaderna har en profilerad gesims längs takfoten. Profilerad list mellan våningarna. Balkong mot väster och mot öster. 
 Fönster  6-rutiga fönster med 2 bågar. Det mittersta fönstret i övre våningen är ett franskt fönster. Södra gaveln; litet fönster med 2 rutor, tidigare blindfönster. Östra fasadens takkupa, fönster med 2 bågar. 
 Fönsteromfattning  Mot S:t Hansgatan har fönstren profilerade omfattningar med utsirade krön. Undantag är frontonens fönster vilka har profilerade omfattningar men saknar krön. Övriga fasaders fönster är endast indragna från fasadlivet. 
 Dörrar  Ingång från söder; modern trädörr. Altandörr mot öster, modern med glasad överdel. Ingång från östra fasadens bottenvåning, modern trädörr. 
 Dörromfattning  Endast indragna från fasadlivet. Tidigare en profilerad omfattning med utsirat krön vid den södra ingången. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  PLÅT, svart. 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016  Bandtäckt, svart, enkelfalsad. 
 Takutbyggnad  Fronton mot öster och väster. TAKKUPA mot öster. TAKFÖNSTER mot öster. 
 Skorsten  En skorsten av tegel 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett bostadshus i nyrenässansstil, som uppfördes under tidigt 1870-tal. Den uppfördes som representationsbostad åt grosshandlaren och konsuln C. J. Björkander. Under 1960-talet inreddes bottenvåningen till läkarmottagning. Byggnaden har en kalkstensstomme i två våningar, med källare, och inredd vind under ett plåttäckt sadeltak. Det västra takfallet bryts upp av en centralt placerad takkupa. Även det östra takfallet är försedd med en takkupa, men den är ihopbyggd med en takkupa i den södra delen. I samma takfall finns även ett takfönster. Längs takfoten, ut mot gatan, löper en profilerad gesims. Byggnadens fasad är slätputsad och avfärgad gul. Den har en rikt utsmyckad, representativ fasad mot S:t Hansgatan, medan övriga fasader har en betydligt enklare utformning. De två våningsplanen markeras i gatufasaden av en profilerad gördelgesims, som även löper längs den södra gaveln. Huvudentrén är placerad vid den södra gaveln och utgörs av en nytillverkad panelad dörr, som nås via en hög trappa med smidesräcken. I samma fasad finns även en källarnedgång. Byggnaden är försedd med spröjsade tvåluftsfönster, vilka i gatufasaden har profilerade omfattningar med rikt utsirade krön. Övriga fönster har en likadant utformad omfattning, men saknar de utsirade krönen. Centralt placerat, i gatufasadens andra våningsplan, finns ett franskt fönster. Framför detta finns en balkong med ett smidesräcke. Balkongen bärs upp av utsirade konsoler. Vid gårdsfasadens mellersta del finns en tillbyggnad från 1912, som står under ett plåttäckt tälttak. På takets södra del finns en balkong med smidesräcke. Den nås via en dörr i takkupan. Gårdsfasaden har en träpanelad entrédörr, försedd med en glasruta i den övre delen. Framför dörren finns en uteplats som omgärdas av ett enkelt smidesräcke. Denna nås via en hög trappa från trädgården, som flankeras av ett likadant utformat räcke. Tillbyggnadens södra fasad är försedd med en nytillverkad trädörr. Byggnaden har genomgått ett flertal ombyggnader. 1877 uppfördes en liten tillbyggnad mot gården. Några år senare inreddes vindsvåningen och takkupan mot S:t Hansgatan togs upp. 1912 genomfördes en ombyggnad av den befintliga tillbyggnaden och den fick då sin nuvarande volym. 1932 togs tillbyggnadens nuvarande dörr upp och uteplatsen anlades. Då byggnadens bottenvåning inreddes till läkarmottagning på 1960-talet, tillkom även den nuvarande entrétrappan. Byggnadens andra våningsplan har bevarade original snickerier. Byggnaden är välbevarad och en för kvarteret god representant för den borgliga representationsbostaden i 1800-talets Visby. Med den rikt utsirade gatufasaden och bevarade volymen från 1800-talets andra hälft, har byggnaden ett stort kulturhistoriskt och miljöskapande värde i gaturummet. 
 Interiör  Bottenvåningens interiör revs vid tidigare renoveringar men första våningens interiör är relativt välbevarad med ursprungliga snickerier. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning   
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1877    Tillbyggnad mot gården. Ritn.saknas.   
1881    Inredande av vind. Påbyggnad med fronton. Ombyggnad av södra gaveln.   
1912    Till-och påbyggnad av gårdsflygeln.   
1932  E. Hejdenberg  Upptagande av dörr och altan mot gården   
1964  Erik Hoff  Ändringar av bottenvåningen för läkarmottagning. Ny trappa till entrén.   
1974  Gibert Hansson  Utvidgning av V/A   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996