Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Borgen 27

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Borgen 27 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1770 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Hans Christoffer Hemph 
 Byggdatumkommentar  Inventerarens hypotes. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Affär, Bostad 
 Nuvarande funktion  Affär, Bostad 
 Exteriör stilepok  Empire 
 Våningar  Två våningar med inredd vind 
 Plantyp   
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel  Sockel: Brun slätputsad med KC-bruk, ca 30 cm hög 
 Fasadmaterial  Skådesidorna har en sprutad, sannolikt alkydbaserad spritputs med fin struktur på underlag av svagt KC-bruk (1950-tal). Gårdsidan är avfärgad med vit kalkfärg. 
 Övriga fasaddetaljer  En profilerad gesims längs takfoten på den södra fasaden. Markiser över alla fönster. Stora butiksskyltar över hela fasaden mot söder samt mot öster ovan bottenvåningens skyltfönster: "Guldsmedjan". De nedre fönstren är försedda med järngaller som under dagtid står uppställda som fönsterluckor på vardera sida om fönstret. Lyktor i antik stil i SÖ-hörnet. Den norra fasaden har en källarnedgång genom en järnlucka genom marken vid sockeln. 
 Fönster  I bottenvåningen södra fasad sitter fasta skyltfönster (1950-tal). I den norra fasaden samt i den södra fasadens andra våning sitter kopplade fönster med 2 utåtgående bågar spröjsade i 3 rutor var (1950-tal). I takkuporna sitter fönster med 2 kopplade utåtgående bågar spröjsade i 2 rutpr var. Den östra fasaden har samma fönstertyper men mindre med 2 utåtgående bågar spröjsade i 4 rutor samt i gavelröstet med 2 rutor. 
 Fönsteromfattning  Fönstren sitter något indragna från fasadlivet och saknar i övrigt omfattningar. Skyltfönstren i bottenvåningen har "fönsterluckor " av kraftigt järngaller som stöldskydd. 
 Dörrar  Inåtgående butiksdörrar med stora glasrutor med smal stående ekpanel i nedre delen på den södra samt östra fasaden (1950-tal). 
 Dörromfattning  Dörrarna är indragna från fasadlivet, den södra med en enkel trälistomfattning och den östra med en klinkeromfattning. 
 Takform  Brutet tak, Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Takkupor; 4 åt söder och 1 åt norr från 1991-1992. Takfönster; 2 mot norr. 
 Skorsten  En svart, plåtklädd skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden har en stomme av sten och uppfördes sannolikt som bostadshus i slutet av 1700-talet. Byggnaden har idag två våningar med inredd vind och källare under en del av huset. Huset ligger med långsidan mot torget där den utgör ett viktigt blickfång i entrén till stadens affärsgata. Exteriört finns väsentliga drag av 1700-talets utseende bevarat. Den ljusa putsade stenbyggnaden täcks av ett tegelklätt sadeltak. Det branta taket bryts upp av takkupor mot torget i söder och är avbrutet och förskjutet mot byggnad 3 i norr. I bottenvåningen finns en guldsmedja med affär. I andra våningsplanet, och sedan 1992 även i vindsplanet, finns bostadslägenheter. Fasaden ut mot torget, med tätt sittande skyltfönster i bottenvåningen, har kvar en profilerad takfotsgesims med omvikningar vid gaveln mot Adelsgatan. På gårdssidan finns den på sent 1800-tal tillkomna kökstillbyggnaden, vilken idag utgör byggnad 4. I bottenvåningen ut mot torget finns skyltfönster från 1950-talet. Skyltfönstren har ”fönsterluckor” i kraftigt järngaller som stöldskydd. Byggnadens övriga fönster är spröjsade, och de på gaveln i öster är av mindre format än de övriga. Fönstersnickerierna är rödmålade. Butiksdörrarna i öster och söder är från 1950-talet, med stående smal ekpanel och glasade överdelar. En teckning av P. A. Säve från 1873 samt ett fotografi från 1896 visar att byggnaden i slutet av 1800-talet var lägre och hade ett flackare takfall än idag. Fasaderna var mer artikulerade med en kvaderstensimiterad sockelvåning där fönstren hade en markerad omfattning med segmentformad kröning. Sockelvåningen avdelades med en gördelgesims mot den slätputsade övre våningen, där fönsterraden hade profilerade omfattningar. Byggnaden tycks i stort sett ha haft samma fönsterindelningar som nu, med undantag av de senare tillkomna skyltfönstren. Den södra fasadens centrerade entré omfattades av pilastrar med en kraftigt profilerad överliggare. Under sent 1800-tal och 1900-talets första decennier täcktes huset av ett plåttak. Byggnaden tycks ha stått relativt oförändrad fram till 1900-talets mitt, varefter arkitektoniska detaljer som omfattningar borttagits och skyltfönster tillkommit. 1991 skedde en stor ombyggnad, varvid vindsvåningen inreddes, takfallet blev brantare och vindskuporna tillkom. Byggnadens placering och funktion som bostadshus i en äldre handelsgård, utgör en kulturhistoriskt viktig del i området kring Adelsgatan och Södertorg. Den har trots vissa förändringar ett stort kulturhistoriskt samt miljöskapande värde. 
 Interiör  Guldsmedsbutik med öppen planlösning i hela bottenvåningen. Lägenheterna i andra våningsplanet och i vindsvåningen genomgripande renoverade med ändringar av planlösning på 1990-talet. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, fjärrvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1925  E. Hejdenberg  Installation av V/A för hela fastigheten.   
1929  E. Andersson  Tillökning V/A hela fastigheten   
1933    Installation av WC   
1946  Gilbert Hansson  Avlopp hela fastigheten.   
1946  Helge Hägg  Ombyggnad och fasadändring. Herrekiperingsaffär, butik och modeaffär.   
1959  Nils Lindström  Ombyggnad av affärslokaler med förbindelse mellan byggnad 1 samt 3.   
1961    Avstyckning av tomt 12 i nr 27 och 28.   
1968  Nils Lindström  Förslag till butik.   
1968    Skylt i neon "Blommor"   
1975  ROOS Neon  Skylt "Optik" "Glasögonhuset"   
1983  Nässils ljusskyltar  Skyltanordning "Guldsmedjan"   
1984    Skyltanordning "Guldsmedjan"   
1988  Odd Magnusson  Fasadändring, utbyte av dörr fönster samt ändrad placering av skylt.   
1991  Värmetekn. Byrån  V/A- installation.   
1991  Bengt-Olof Guteson  Renovering och ombyggnad av andra våningsplanet. Inredning av vind till lägenheter.   
1992    Om- och tillbyggnad.   
1992  Värmetekn. Byrån  VS   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996