Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Kannan 1

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Kannan 1 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1860 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  J.O. Löfqvist 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad, Affär 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Senempire 
 Våningar  Två våningar 
 Plantyp  Parstuga 
 Stomme  Plankstomme, Resvirke 
 Grund / Sockel  Grund: Kalksten, Sockel: Grå slätputs, utskjutande, varierande höjd och med vädringslucka på ömse sidor av trappan. 
 Fasadmaterial  REVETERING slätputsad med kalkbruk, avfärgad ockragul 
 Övriga fasaddetaljer  Åt Adelsgatan finns en profilerad gesims i vit puts. På taket finns fot- och stupränna i röd plåt. 
 Fönster  Fönstren är ursprungliga sedan byggnadstiden och har enkla, okopplade inner- och ytterbågar. Fönsten har mittpost och varje båge är indelad med spröjs till tre rutor. I gavelspetsen mot norr finns ett litet halvmåneformat fönster. Alla fönstersnickerier är målade i en djupgrön oljefärg. 
 Fönsteromfattning  Vitputsat profilerat listverk, endast i fasaden åt Adelsgatan 
 Dörrar  Entrédörren mot Adelsgatan är ursprunglig. Utanför finns en brant, dubbeltrappa i kalksten med järnräcke. Ut till balkongen leder en glasad, utåtgående trädörr. 
 Dörromfattning  Vitputsat profilerat listverk med kannelleringar, endast runt entrén åt Adelsgatan 
 Takform  Brutet tak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  TAKKUPA, eventuellt ursprunglig, med sadeltak i röd plåt och fronton i trä ovanför fönstret. Icke tilläggsisolerad och nätt i proportionerna. 
 Skorsten  En vit, slätputsad skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett reveterat trähus från tiden kring 1860. Den uppfördes med en parstugeplan med en lägenhet i bottenvåningen och en i vindsplanet. Byggnadens stomme utgörs av en plank- eller resvirkeskonstruktion som vilar på en hög sockel. Taket är ett tegeltäckt mansardtak med ståndränna i röd plåt. Det nedre takfallet mot Adelsgatan bryts upp av en centralt placerad takkupa under sadeltak. Fasaden är slätputsad och avfärgad gul samt är symmetriskt uppbyggd. Mot Adelsgatan finns en profilerad gesims i vit puts. Fönstren utgörs av tvåluftsfönster, spröjsade till tre rutor i varje båge. I gavelspetsen mot norr finns ett litet halvmåneformat fönster. Fönstersnickerierna är grönmålade. Huvudentrén är belägen på den västra långsidan och försedd med en pardörr med speglar samt ett överljusfönster. Dörren omfattas, liksom fönstren mot norr och väster, av vitputsade profilerade listverk. Entrén nås från en dubbeltrappa i kalksten med järnräcke. Byggnaden sammanbyggdes troligen med det äldre trähuset, byggnad 2, utmed Kanngjutaregränd redan någon gång under andra hälften av 1800-talet. Den yngre byggnadens dörr- och fönstersättning mot öster, där det ena fönstret är förbyggt, tyder på att tanken troligen var den att det äldre huset skulle rivas. 1924 genomfördes en större ombyggnad av huset. Trappan till övervåningen togs bort och ett nytt trapphus uppfördes i vinkeln i nordost mellan de två byggnaderna. Trapphusets fasad och fönster är utformade likt byggnaden i övrigt. På dess norra fasad finns en indragen entré med kalkstenstrappa. 1928 installerades en toalett i övervåningen. Under tidigt 1900-tal renoverades byggnaden, med bland annat till följd att den exteriöra ädelputsen avlägsnades och interiören rustades upp och moderniserades. Byggnaden gjordes om till enfamiljshus. Trots de genomförda förändringarna är många av de ursprungliga inredningsdetaljerna från 1800-talet bevarade, så som golv- och taklister, spegeldörrar samt kakelungnar och en vedspis i köket. Byggnaden utgör en mycket välbevarad representant för de relativt många borgarhus som uppfördes i Visby på 1860-talet, vilket ger den ett byggnadshistoriskt och kulturhistoriskt värde. Den utgör dessutom ett betydande inslag i gatubilden och har ett miljö- och rumsskapande värde i kvarter och stadsdel. 
 Interiör  Många av husets ursprungliga detaljer från 1800-talet finns kvar, så som golv- och taklister, spegeldörrar, i köket finns vedspis och spiskåpa samt ev vask med marmorskiva. Innan renoveringen var de flesta väggarna är tapetserade, innertaken pappspända och golven belagda med linoleum. De flesta kakelugnar finns kvar, dock saknas en i det nordvästra rummet där den bytts ut mot en kamin någon gång under 1940-talet. 
 Källare   
 Uppvärmning   
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1922  F Bergman  tillbyggnad av trapphus   
1924  F Bergman  installation av vatten och avlopp   
1992  Birger Andersson  om- och tillbyggnad av affärs/flerbostadshus till enfamiljshus   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996