Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Atterdag 6

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Atterdag 6 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1250 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  1200-talets mitt. Byggdes in i muren vid det seklets slut, då fasaden mot landsidan slöts och byggdes på. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Logi 
 Senare funktion  Festsal, Magasin, Brygghus 
 Nuvarande funktion  Lager 
 Exteriör stilepok  Medeltid 
 Våningar  Två våningar, loft 
 Plantyp   
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel  Grund: Kalksten 
 Fasadmaterial  Slät, kvastad puts åt gården (pga salt i murarna är partiet under svalebryggan ej putsat) 
 Övriga fasaddetaljer  I ringmuren bomhål och liten utbyggnad i norr m. flistak. Svalebrygga åt gården i söder. Hängränna o stuprör. Tak på stolpar på byggnad 7 skjuter ut framför fasaden i syd, över källarnedgången. 
 Fönster  Bv V: ett enlufts, enkelglas, stort sex spröjsade rutor, utåtgående, tidigare försett med luckor; ett smalt enkelglas, tvålufts, ej öppningsbart, sex spröjsade rutor. Ö: två enkla med fyra resp. sex spröjsade rutor, ej öppningsbara, ett smalt medeltida bv m. järngaller o invändig järnlucka. 
 Fönsteromfattning  Huggen sten runt det medeltida fönstret. Alla i fasadliv. 
 Dörrar  Väst, N: rundbågad halvdörr, tjärad, stående plank, nyckelbeslag typ 1740-tal. Mitten: Rak, liggande plank, gammalt bandgångjärn, S: rundbågad dito m. 1940-tals handtag. Öv: rundbågad dito. Källardörr: plåt, rundbågad. 
 Dörromfattning  Huggen sten och tegel i bågen i bv N+S, 40cm indragen. Öv indragen ca 70cm. Källardörren under marknivå har tegelomfattning, ca 30cm indragen, i kalkstensvalv indragen ca 1m från fasadliv. 
 Takform  Pulpettak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad   
 Skorsten  En skorsten av tegel 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden, som kallas Huset med målningarna, är uppförd med en stomme av kalksten i två våningar och loft vid 1200-talets mitt, det vill säga före ringmurens tillkomst. Taket är ett tegeltäckt pulpettak. Enligt en sägen skall byggnaden ursprungligen ha tillhört Solbergaklostret och fungerat som inkvarteringslokal för klostrets långväga gäster. Idag används den som lager. Byggnaden förstärktes mot landsidan under 1200-talets senare del, när den inneslöts i ringmuren, utskjutande ur denna åt öst. Övervåningen har vägg- och valvdekoration av renässansmålningar, där av namnet Huset med målningarna. Målningarna kan tyda på att övervåningen använts som festlokal under 1600-talet. Under 1800-talet brukades byggnaden som magasin. Då togs tre magasinsluckor upp på övre plan och en spis murades upp i det nedre. I den södra delen, mot gården finns en svalebrygga av trä. Den är en rekonstruktion från 1963, efter en medeltida förlaga. Bryggan saknar förbindelse med marken, då ett tak på pelare från en intilliggande förrådsbyggnad, byggnad 7, skjuter ut inunder konstruktionen. Nedanför detta, i markplan, finns en tunnvälvd källarnedgång. En sprängd brunn finns i källaren. Många av byggnadens medeltida öppningar har ändrats eller satts igen, vissa med synliga spår. Likt större delen av stadsmuren är murverket endast fogat in mot land, i den östra fasaden. I väster, in mot gården, är fasaden försedd med en kvastad, ofärgad puts. På grund av hög salthalt i murverket är partiet under svalebryggan inte putsat. I fasaderna mot väster och mot öster finns några äldre, spröjsade fönster. I den östra finns dessutom ett smalt, medeltida fönster, försett med galler och invändig lucka av järn. Samtliga fem, idag befintliga, dörrar är placerade i den västra fasaden, från landsidan. Fyra av dessa är plankdörrar. Den femte, källardörren, är av plåt. Dörröppningarna har omfattningar av tegel eller huggen kalksten, vilket även det medeltida fönstret har. Husets del utanför muren har spår efter en tidigare byggnad som var försedd med tre fönster. Det tidigare nämnda, befintliga medeltida fönstret, utgör det nedersta av dessa tre. Norr om detta finns en mindre utbyggnad med ett flistäckt pulpettak. Interiört finns många nischer och på andra våning två låga, ursprungliga kryssvalv med 1600-talsmålningarna och en medeltida ritsning i form av ett skepp. Byggnaden är helt unik. Med dess särpräglade, ålderdomlig karaktär är den omistlig och kulturhistoriskt ovärderlig, inte bara för den omedelbara omgivningen utan för hela medeltidsstaden Visby. 
 Interiör  1600-tals målningar i kryssvalven en trappa upp samt medeltida ristning i putsen i form av ett skepp. Dörromfattningar av kalksten, stickbågade. Murad spis i första våningen och brunn i källaren. Nischer. Trätrappa mellan våningarna. 
 Källare  Under Hela Huset 
 Uppvärmning   
 Övrigt   

 

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996