Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Kilen 3

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Kilen 3 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1765 
 Byggnaden färdigställd  1765 
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Adam Kahl 
 Byggdatumkommentar  Möjligtvis medeltida murverk i den västra fasaden. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  Två våningar med inredd vind 
 Plantyp  Förändrad parstuga 
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel  Grund: Kalksten, Sockel: Grå (kimrök) puts 
 Fasadmaterial  PUTS, slät, gulockra. 
 Övriga fasaddetaljer  Gesims längs takfoten på den östra och västra fasaden. På den västra fasaden har gesimsen ett brott. En dubbeltrappa i kalksten framför den västra fasadens södra ingång. 
 Fönster  Fönster i ursprunglig storlek och indelning och med losholz. 4 bågar, 6 rutor. I bottenvåningen mot väster är fönstren äldre med 2 bågar och 12 rutor. Fönstren mot öster har beslag från tidigt 1800-tal. Den västra fasadens fönster med beslag från 1700- och tidigt 1800-tal. 
 Fönsteromfattning  Fönsterluckor i bottenvåningen, ursprungliga. 
 Dörrar  Entrédörren är en ursprungliginåtgående pardörr av rokokotyp med snäckformat handtag av mässing och ovala fönsterglas i övre delen. Den västra fasadens 2 entréer har bräddörrar med rombiskt mönster och ett ovalt fönsterglas i den övre delen. Den norra ingången är modern. Källardörren på den västra fasaden är en pardörr i trä med spröjsad övre del. Alla ytterdörrar är orginal. Gårdsentréerna är från 1920-tal. 
 Dörromfattning  Kalkstensomfattning med årtalet 1765 på den östra fasaden. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  TAKKUPA, 1 mot öster och 2 mot väster båda med pulpettak. 
 Skorsten  En skorsten av silikattegel. 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett bostadshus i kalksten, som uppfördes 1765 av skepparen Anders Kahl. Medeltida murverk kan ingå i den västra fasaden. Byggnaden har två våningar, källare och inredd vind under ett brant lertegeltäckt sadeltak. Fasaden är slätputsad och taket ligger i liv med gavelfasaden. Den representativa fasaden mot Mellangatan var redan från början symmetriskt uppbyggd, medan gårdsfasaden är mindre regelbunden. Den södra gaveln har en asymmetrisk utformning, förmodligen påtvingat av tomtens smala kilformning. Under 1800-talets slut tillkom en veranda med en pardörr med spröjsade fönster på den södra gaveln. Takkupor i båda takfallen togs upp då vinden inreddes under 1920-talet. Nya fönster har tillkommit mot väster. Annars har inga genomgripande exteriöra förändringar skett sedan uppförandet. Ursprungliga detaljer som fönsterluckorna i bottenvåningen mot Mellangatan, fönsterdetaljer samt huvudentréns rokokoinspirerade pardörr är bevarade. Även fönstrens storlek och indelning i fasaden är ursprunglig, dock har de tidigare haft en blyinfattad, småspröjsad rutindelning. Under 1800-talets första hälft skedde en interiör ombyggnad med ändrad planlösning och en ny trätrappa. Parstugeplanen har ändrats något i samband med att flera renoveringar genomförts. Byggnaden är ändå relativt välbevarad med många detaljer av den fasta ursprungliga inredningen kvar. Byggnaden utgör med sin välbevarade volym, stomme och exteriör en god representant för 1700-talets bebyggelse och har därmed både ett stort kulturhistoriskt och miljöskapande värde. 
 Interiör  Halvfranska rokokodörrar och kraftiga sockel- och taklister i bottenvåningen. Fönstersnickerierna har rokokoprofil. Grönglaserad kakelugn från 1800-talets första hälft. Vedspis i köket som har en tidig 1900-talskaraktär. I ett av rummen finns en ursprunglig nisch med luckor från sent 1800-tal. I bottenvåningens förmak, kammare och kontor finns taklister med rokokoprofil. Övervåningen präglas av sent 1700-tal med intakt rokokoinredning med dörr- och fönstersnickerier, lister, bröstningspanel, och golvbrädor. Det finns en kakelugn med blått blomstermönster från sent 1700-tal. Köket är 1960-talsutformning. En äldre fönsternisch är ombyggd till garderob och det stora rummet mot gatan är något moderniserat. Kvar är en polykrom kakelugn från sent 1700-tal. Vindsvåningen präglas av 1920-tal, kakelugn. Källaren rymmer tvättstuga och pannrum i den norra delen som är moderniserad. Den södra delen har jordgolv och obehandlade kalkstensmurar. Det finns en äldre dörr av gotländsk rokokotyp i källaren. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning   
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1765    Uppförandet av boningshuset.   
1910  K. Romin  Ombyggnad med vindfång vid entrén   
1923  E. Hejdenberg  Förändring av boningshus.   
1925  F. Bergman  Omändring av vind, takfasad och tillkomst av takkupa mot väster.   
1929  L. Å. Bergström  Inredande av vind och inrättande av WC.   
1955    V/A för hela tomten.   
1966  Gilbert Hansson och Co.  V/A utvidgning.   
1967  Martin Strängborn  Sanitär installation, även i gårdshuset.   
1982  Uno Nährström/Bygg och Rit  Badrum   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996