Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Kruset 3

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Kruset 3 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1825 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Åberg (?) 
 Byggdatumkommentar  Ungefärlig tillkomsttid 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad 
 Nuvarande funktion  Bostad, Läkarmottagning 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp  Tillbyggd parstuga 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus, Stolpverk 
 Grund / Sockel  Sockel: Grå cementputs, Betong, Kalkstenplattor, Yttertrappa: Halvcirkelformig kalkstenstrappa vid gårdsingången, Betongtrappa till källaren. 
 Fasadmaterial  A,B: Vit slätputs, Spritputs mot gården, C: Brunsvart, stående träpanel 
 Övriga fasaddetaljer  Plåtklädd svagt profilerad, vitmålad takgesims. Vitmålade hammarbandsändar synliga i gatufasaden vid ställen för tillbyggnader. Sammanbyggt med Kruset 4 med hög brandmur som skiljevägg. 
 Fönster  Kvadratiska, (möjligen i ursprungliga öppningar) utåtgående till 4 rutor spröjsade tvåglas-tvåluftsfönster med mittpost, i liv med fasaden. I takkuporna spröjsning i överdelen. Högre 6-rutiga utåtgående tvåglasfönster med mittpost och beslag 1900-1950 i B-delen. Små kvadratiska, en dubbel och ett par enkla, till 4 rutor spröjsade utåtgående tvåglasfönster i C-delen. Vita snickerier. 
 Fönsteromfattning  Profilerade bräder mot gatan, enkla mot gården (A, B) 
 Dörrar  Gatuentré nytillverkad spegeldörr i blå träpanel med återanvänt gjutjärnsgaller. Gårdsentré i C-delen: Blåmålad spegeldörr med ovalt liggande fönster (1977). Källardörr i liggande träpanel, blå. 
 Dörromfattning  Profilerade blåmålade bräder vid gatuentrén. 
 Takform  A,B: Brutet tak, C: Pulpettak 
 Taktäckmaterial  A,B: Lertegel, C: Plåt 
 Takplåttyp  Svartmålad falsad skivtäckt 
 Takplåtstyp 2016  Ser ej vid okulärbesiktning. 
 Takutbyggnad  TAKKUPA, plåtklädda mot gatan, på taket en med balkongräcke i plåt. Svarta, smala vindskivor i plåt. 
 Skorsten  Två skorstenar av silikattegel 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett reveterat bostadshus byggt i skiftesverksteknik. Den uppfördes med en parstugeplan under 1820-talet, men tillbyggdes därefter i etapper. Under 1800-talets andra hälft förlängdes huset söderut och en tillbyggnad västerut tillkom, placerad i vinkel mot den ursprungliga byggnadskroppens långsida. Under 1930-talet förlängdes byggnaden återigen, denna gång mot norr. Byggnaden, tillbyggnaderna inräknade, har en våning med källare och inredd vind under ett tegeltäckt mansardtak. I det nedre takfallet mot öster finns fem plåtklädda takkupor. Byggnaden har en vitavfärgad fasad, som är slätputsad mot gatan i öster och spritputsad mot gården. Under takfallet löper en vitmålad svagt profilerad och plåtklädd takgesims. Mot gatan i öster är fasaden påfallande symmetriskt uppbyggd med huvudentrén centralt placerad, flankerad av två fönster på vardera sida. Entrén är försedd med en nytillverkad blåmålad pardörr med speglar och återanvänt gjutjärnsgaller. Den östra fasaden har kvadratiska spröjsade tvåluftsfönster i bottenplanet, medan takkupornas fönster, liksom de mot gården, är högre och försedda med fler spröjsar. Dörr och fönster har profilerade brädomfattningar. Under 1970-talet gjordes ytterligare en tillbyggnad norrut från den vinkelställda byggnadskroppen på gården. Denna del har en stomme av stolpar och är uppbyggd i två våningar under ett plåttäckt pulpettak. Taket sluter an mot den vinkelställda byggnadskroppens mansardtak. Fasaden på den senast tillkomna delen är klädd med stående brunmålad panel och försedd med spröjsade fönster med vitmålade snickerier samt en blåmålad spegeldörr. I samband den senaste tillbyggnaden renoverades huset invändigt och den nuvarande interiören präglas av denna ombyggnad. Byggnaden har ett kontinuitetsvärde i och med dess olika byggnadsskeden, från tidigt 1800-tal och framåt, som på ett väl avvägt sätt smälter samman. Den har även ett betydande kulturhistoriskt värde och utgör ett miljöskapande inslag i bebyggelsemiljön kring Klinttorget, där gatufasaden ger ett enhetligt och symmetriskt intryck. 
 Interiör  Handbilade takbjälkar i flera rum i nedre våningen samt i övervåningens vardagsrum. Handblåst glas i gatufasadens takupor. Bevarade spegeldörrar och dörromfattningar från 1800-talets slut. Olika golvhöjder i övervåningen beroende av tillbyggnader i olika tidsperioder. Interiören präglas av ombyggnad och renovering 1977. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, oljepanna, kamin 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1913  A Serboni  Interiör ombyggnad: brygghus och bakstuga till kök och brygghus. Bakugnen revs.   
1922  F Bergman  Ritning till trapphus   
1927  F Bergman  Installation av vatten, avlopp, WC  A Nilsson 
1930  E Hejdenberg  Tillbyggnad, fasadändring   
1932  L Å Bergström  Takkupa   
1940  L Å Bergström  Installation av WC   
1954    Utökat v-a  C Rosenlund 
1976  Gilbert Hansson  Ventilation   
1976  Värmetekniska Byrån  VVS-installation   
1976  G Hörnfeldt  Ombyggnad, tillbyggnad mot N och V   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996