Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Krämaren 3

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Krämaren 3 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1898 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Gustaf Johansson 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad, Affär 
 Nuvarande funktion  Bostad, Restaurang 
 Exteriör stilepok  Nyklassicism 
 Våningar  Två våningar med inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Tegel, Kalksten 
 Grund / Sockel  Sockel: Grå slätputsad, ca 50-150 cm hög, utskjutande, under skyltfönstren på framsidan finns det ca 20 cm breda nischer indragna i väggen 
 Fasadmaterial  slät KALKPUTS, avfärgad till mörkt apelsingult med järnvitriol. 
 Övriga fasaddetaljer  Ovanför skyltfönstren mot Wallérs plats finns markiser i svart, vitt och blått. Huset har fotränna samt stuprännor i svartmålad plåt. Åt gatan finns en svart skylt i smide med texten "Wallers Krog". Åt söder finns ett tillbyggt trapphus med burspråk med ingång från öster från 1914. Under taket finns ett profilerat kransgesims, omvikt på gaveln, i samma färg som fasaden. Åt gården finns ett tillbygge i två våningar. På andra våningen finns en altan från 1989 i betsat trä med en trappa i trä ned till gården. På fasaden åt gården finns till vänster en modern brandstege i aluminium. På nedre botten, i hörnet till vänstet om utbyggnaden finns ett nybyggt soprum i en våning och pulpettak täckt av tjärad papp. Trapphuset har en vacker, ursprunglig smidesventil i fasaden åt öst. 
 Fönster  I fasaden åt väst: På bottenvåningen finns 7 stora, rektangulära skyltfönster som är nytillverkade kopior av de ursprungliga. Fönstren som är indragna i fasaden har snickerier i engelskt rött och solbänkar nertill i kalksten. På 2:a våningen finns 6 utåtgående fönster med smal korspost med vita snickerier och beslag från första delen av 1900-talet.I frontespisen finns moderna insticksfönster med dubbla mittposter och tre tvärgående mittposter vilket ger tre fönsterbågar med två rutor i varje. Samtliga beskrivna fönster är indragna i fasaden. Fönstren i takkuporna är mindre, utåtgående och har en mittpost samt en smal tvärspröjs. Fönstren i burspråket åt söder är inåtgående och har två tjocka T-formad poster. Den övre bågen är sedan indelad med spröjs till 27 mindre rutor. Åt gården är fönstren indragna i fasaden, utåtgående och har beslag från början av seklet, svarta fönsterbleck och vita snickerier.Tre fönster har korsformad post med fyra bågar, och ett annat har bara en båge med en smal tvärspröjs. I understa våningen finns två fönster, på var sin sida om utbyggnaden åt öst, med två tvärposter, tre bågar och varje båge spröjsad till sex rutor. Ett av dessa, åt vänster, har röda snickerier, det andra har vita. 
 Fönsteromfattning  I putsen på gatufasaden finns dekorativa ristningar i kvadermönster. Ovanför varje fönster i gatufasaden finns en mittsten. 
 Dörrar  I fasaden åt gatan: Butiksdörrarna är av träpanel med de understa speglarna träfyllda medan den översta spegeln är glasfylld. Dessa tre dörrar som är indragna i fasaden ca 1 meter är nytillverkade kopior av äldre förebilder, nu målade i engelskt rött. Den snidade pardörren till trapphuset åt söder, även den målad i engelskt rött, är i nyrenässans. Den har i varje dörrskiva nederst kraftigt profilerade spegellister och fyllningar och över detta ett högt glasföster med profilerade omfattningar och profilerat gavelröste. Utanför finns trappsteg i kalksten. Dörren in till burspråket är även den röd samt har innerdörrar. Dörren har två parallella speglar med träfyllning nederst två större med glasfyllning ovanpå. Utanför denna finns en trappa i cement med 7 trappsteg och svartmålat räcke i metall. I utbygget finns två ingångar från öst: båda är i rödmålat trä med tre speglar. De två nedersta har längst ut en profilerad list och träfyllning. Den översta har en glasruta som i dörren på första våningen har två horisontella- och två vertikala spröjsar. I soprummet som ligger på nedersta botten, åt gården finns en modern dörr åt öst som är enkel, i rödmålad, stående träpanel. I det nybyggda soprummet nedre botten, åt gården, i hörnet mellan huvudbyggnaden och utbyggnaden så finns en enkel betsad träpanelsdörr. 
 Dörromfattning  Direkt runt dörrarna i fasaden finns omfattningar i samma utförande som dörrarna själva. De två dörrarna längst åt vänster (från gatan sett) har även en horisontellt liggande glasruta ovanför. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Plåt 
 Takplåttyp  svart, falsad 
 Takplåtstyp 2016  Bandtäckt med blind hakfals, svart, enkelfalsad. Lagt för att likna en halv plåts förskjutning. 
 Takutbyggnad  Frontespis från 1989 åt väster, till vänster (från Wallérs plats sett) om mitten med sadeltak i plåt samt ett omvikt gesims. Åt väst 3 takkupor fr.1989 med pulpetttak i svart plåt. Åt öster finns en bred takkupa med sadeltak och ett fönster. 
 Skorsten  En svart, stor skorsten av plåt, En svart, mindre skorsten av plåt 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden har affärs- och restaurangverksamhet i gatuplan och bostäder i de övriga våningarna. När den uppfördes, 1898, ersatte det ett hus från 1700-talet. Delar av det äldre huset finns fortfarande kvar i byggnadens södra del. Huset har en stomme av tegel och kalksten i två våningar med inredd vind under ett plåttäckt sadeltak. Mot Wallérs plats finns en frontespis, med en förskjuten placering mot norr, under ett tegeltäckt sadeltak. På sidorna är frontespisen klädd med plåt. Söder om frontespisen finns tre takkupor med pulpettak. I takfallet mot öster finns en bredare takkupa med sadeltak. Längs takfoten löper en omvikt gesims. På baksidan, mot öster, finns ett tillbygge i två våningar försett med en altan. I byggnadens södra del finns ett tillbyggt trapphus i två våningar, försett med ett lägre burspråk. Fasaden har en gul slätputs. I gatufasadens puts finns dekorativa ristningar i kvadermönster. Ovanför varje fönster finns en ristad mittsten. I fasaden mot Wallérs plats finns tre entrédörrar med panelklädd spegel i den nedre delen och glasrutor i de två övre. Den sydligast belägna entrén leder in till trapphuset och utgörs av en fint bearbetad pardörr i nyrenässansstil, med överljusfönster samt kraftigt profilerad omfattning och gavelröste. Burspråket beträds från öster via en sju steg hög gjuten trappa och in genom en fönsterförsedd spegeldörr. Även på baksidans tillbyggnad finns två fönsterförsedda spegeldörrar. I fasaden åt väst finns sju stora, rektangulära skyltfönster. Fönstren är indragna i fasaden och har solbänkar i kalksten. Snickerierna är genomgående målade i engelskt rött. Fönstren i andra våningsplanet och frontespisen samt takkuporna är i huvudsak försedda med både mitt- och tvärpost. Fönstren i burspråket åt söder har kraftiga, T-formade poster. Den övre bågen är sedan indelad med spröjs till 27 mindre rutor. Trapphuset och burspråket tillfogades 1914. Så sent som 1989 byggdes frontespisen och takkuporna i samband med att vinden inreddes och övervåningen restaurerades. Samtidigt byttes butiksdörrarna ut mot nytillverkade i samma utförande som de äldre. Byggnaden har en välbevarad karaktär av de stora borgarhus med både bostads- och affärsfunktion som uppfördes i området under handelns uppsving under sent 1800-tal. Byggnaden har, med den delvis bevarade 1700-talsstommen samt den välbevarade exteriören från sent 1800-tal, ett stort kulturhistoriskt värde. 
 Interiör   
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Oljepanna 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1898    ritning för nytt bostadshus   
1902    ritning för uthusbyggnad   
1907  K Romin  ritning för ombyggnad av bostadshus (genomfört)   
1910  Johan Fardelin  ritning för avlopp   
1916  E Hejdenberg  ritningar för vindskupa (genomförd) samt ritning för förslag till butikslägenheter under den nuvarande gräsmattan söder om huvudbyggnaden (ej genomfört)   
1935  Dahlqvist  ritning för pannrum   
1986    ritning för avlopp och ventilation, ritning för ändring av användande från affär till café samt ritning för VVS i cafélokalen   
1987    ritning för om- och påbyggnad   
1988    ombyggnad av café och affär till restaurang med soprum   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996